Діаспора Україні. Німеччина

Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою
Демонстрація в Німеччині

У своєму відеозверненні до німецького Бундестагу 17 березня Президент України Володимир Зеленський сказав: «І я прошу Вас, шановний пане канцлер: зруйнуйте цей мур, надайте Німеччині провідну роль, на яку вона заслуговує. Підтримайте Україну, зупинить цю війну, допоможіть нам зупинити цю війну!».

Окрім української влади, дипломатів і простих українців, таке прохання висловлює й українська діаспора. Наші земляки, які проживають у Німеччині, вийшли на вулиці, щоб вплинути на німецьку владу. Від початку війни кожних вихідних (27 лютого, 6 березня, 13 березня) на центральних вулицях Берліна або біля Бранденбурзьких воріт проходять багатотисячні демонстрації на підтримку українського народу. Також протести відбувались у Потсдамі, Франкфурті, Дюссельдорфі, Мюнстері, Дортмунді, Гамбурзі та багатьох інших містах Німеччини. Українці та німці, які нас підтримують у цей важкий час, вимагали від уряду ФРН надати підтримку Україні та запровадити санкції проти росії. Акції відбулися під гаслами «Руки геть від України!», «Зупинити війну! Мир для України та всієї Європи!», «Війна вирує посеред Європи – по сусідству з нами». Протестувальники наголошували на тому, що війна путіна спрямована проти всієї Європи, німецької демократії та ліберальної системи цінностей. Вони закликали російську владу негайно вивести війська з України та відновити її територіальну цілісність. Також на демонстраціях просили закрити небо над Україною, ввести ембарго на експорт російських нафти й газу, забезпечити створення гуманітарних коридорів для евакуації населення та прискорити і покращити допомогу біженцям в Німеччині. Люди були одягнені у кольори прапора України та тримали в руках жовті та сині повітряні кульки.

Ще один вектор, на який спрямована діяльність нашої діаспори, це допомога тим українцям, які, рятуючись від війни, знаходять тимчасовий притулок у Німеччині. З початку війни росії проти України до Німеччини прибули вже більше як 200 тисяч українських біженців. Очікується, що ця цифра надалі стрімко зростатиме. Українські заробітчани зустрічають своїх земляків на вокзалах, допомагають доїхати до рідних і знайомих чи оформити документи, організовують заняття для дітей в українських суботніх і недільних школах, пропонують перекладацькі послуги або готові навчати німецької мови. Вони не тільки відгукуються на всі запити і потреби людей, що покинули свої домівки, а й долучають до цього громадян Німеччини. У соціальних мережах, зокрема у групах українців у Німеччині, бачимо, як на кожне запитання чи прохання українців, які втекли від війни, відгукуються одразу десятки діаспорян.

Важливу роль в організації мітингів і збору гуманітарної допомоги відіграє Об’єднання Українських Організацій в Німеччині (ОУОН). Окрім цього, Об’єднання звернулося до всіх українських громад та організацій, а також друзів України у Німеччині з проханням підтримати Україну в боротьбі з російським агресором. У відкритому листі до ООН, НАТО, G7, ЄС та різних країн світу українці Німеччини вимагали термінових дій, щоб зупинити знищувальну війну росії в Європі проти України, гарантувати безпеку для мирного населення України та функціонування гуманітарних коридорів. Лист підписали Об’єднання Українських Організацій у Німеччині, Центральна Рада Литовської Громади в Німеччині та Грузинське Товариство в Німеччині. Проінформувало ОУОН про те, що направило до МЗС Німеччини звернення із вимогою закрити небо над Україною. У зверненні було наголошено, що: «Після того, як відбулося захоплення Запорізької атомної електростанції, йдеться про безпеку та захист всього світу».

Є заклики до бойкоту тих міжнародних компаній, які принципово не відводять свого бізнесу з рф і тим самим фінансують війну проти України.

Допомога надходить і ззовні. Німецький оператор залізниці Deutsche Bahn запустив вантажний потяг для постачання товарів першої необхідності до України. Була створена окрема мережа на залізниці та автошляхах для прямого постачання гуманітарної допомоги: вантажівки збирають допомогу від людей та організації по всій Німеччині, а потім завантажують її в потяги, які їдуть до України. Перший потяг містив 15 контейнерів із 350 тоннами життєво важливих товарів. Також українці Німеччини переказують гроші, купують спорядження для ЗСУ та територіальної оборони (бронежилети, рації, каски, намети, ковдри, туристичні килимки, спальні мішки, ковдри тощо), забезпечують жителів постраждалих міст одягом, їжею, ліками та іншими необхідними у час війни речами. Так, до Володимира-Волинського з Німеччини надійшло більше 20 тонн гуманітарної допомоги, а до Львова – 5 тонн. Кіровоградська область отримала 20 тонн гуманітарної допомоги від благодійників із Німеччини.

Окремі активісти звертаються з проханням поширювати на російськомовних сторінках у Німеччині інформацію про події в Україні, аби зупинити російську пропаганду у Німеччині.

Відбуваються культурно-мистецькі акції. У Берлінській філармонії 19 березня відбувся благодійний концерт за участю українських зірок класичної музики: як тих, які вже певний час працюють у Німеччині, так і тих, хто прибув буквально кілька днів тому, рятуючись від війни. Наприклад, 6 березня в оперному театрі у столиці Німеччини відбувся концерт солідарності з Україною. А переможниця Євробачення-2016 Джамала виступила у фіналі Національного відбору на Євробачення-2022 в Німеччині та зібрала 67 мільйонів євро на потреби української армії.

Під час Берлінського тижня моди було проведено кілька благодійних акцій зі збору коштів та гуманітарної допомоги для мешканців України. Адже, за словами бургомістерки Берліна: «Мода, окрім іншого, політична».