Науковці Національного антарктичного наукового центру випустили унікальну книгу про Антарктику

Анна Зіганшина, Центр комунікацій Львівської політехніки
Заставка до матеріалу

Українські дослідники Антарктики створили першу масштабну україномовну енциклопедію про крижаний континент. Книга називається «Антарктика: шість нарисів для тих, хто хоче знати більше».

У виданні зібрано більшу частину інформації, яка наразі відома людству про Антарктику: її географію, геологію, рослинний і тваринний світ. Окремі розділи присвячені історії відкриття та дослідження континенту, захисту його дивовижної природи. Звісно, є й багато цікавого про нашу станцію «Академік Вернадський» і роботу українців в Антарктиці.

Унікальну книгу підготував колектив науковців Національного антарктичного наукового центру: керівники відділів Іван Парнікоза, Денис Пішняк та Андрій Федчук, а також учасники сезонних експедицій Сергій Кадурін, Ганна Євчун і Олександр Яровий. Науковими редакторами стали директор Центру Євген Дикий та очільниці відділів НАНЦ Оксана Пньовська й Анна Торгоненко.

У далекому 1904 році, тобто рівно 120 років тому, побачила світ перша україномовна стаття Степана Рудницького «Дещо про Антарктиду». Нинішнє видання наших вчених продовжує цю справу. В новітній історії України вкрай бракує таких масштабних україномовних енциклопедій, і я дуже пишаюся, що одна з них створена саме фахівцями Національного антарктичного наукового центру, — наголосив Євген Дикий.

Нині книга має лише онлайн-формат і доступна як для перегляду, так і для завантаження.

Докладніше – на сайті Міністерства освіти і науки України.