Політехніка перевірила педагогічні знання студентів України: представники Університету – серед переможців

Анастасія Мозгова, тижневик «Аудиторія»
переможці

18–20 квітня у Львівській політехніці відбувся другий етап Всеукраїнської олімпіади з педагогіки для закладів непедагогічного профілю, яку вже другий рік поспіль організовує кафедра педагогіки і соціального управління Інституту права і психології.

За словами відповідального секретаря олімпіади, доцента кафедри ПСУ Любові Дольнікової (на світлині в центрі), листи-запрошення організатори розіслали до сорока шести українських вишів – позитивна відповідь надійшла лише від дев’яти: причиною стали брак фінансів для делегування учасників або відсутність вивчення дисципліни «педагогіка». Як пояснила Любов Василівна, нині дуже багато закладів вищої освіти взагалі відмовилися від вивчення педагогіки або перенесли її до сфери вибіркових дисциплін. Із тридцяти чотирьох заявлених учасників змагалося вісімнадцять, зокрема до Львова завітали представники з Харкова, Луцька, Дніпра, Тернополя і Запоріжжя.

Другий етап олімпіади проходив у три тури: тестування, представлення творчого домашнього завдання і розв’язання педагогічних задач.

– Цьогоріч уперше в Україні і в системі організування олімпіад тестування відбувалося з автоматичною перевіркою результатів у безпосередній присутності учасників: студенти виконували завдання, потім підходили зі своїм бланком відповідей до сканера, який впродовж хвилини видавав результат. Це дуже приємно вразило конкурсантів – ніхто не мав зауваг щодо оцінювання, – зазначила відповідальний секретар олімпіади.

У другому турі учасники повинні були інтерпретувати ЗУ «Про освіту» крізь призму педагогічної спадщини Василя Сухомлинського, сторіччя від дня народження котрого цього року відзначає світова педагогічна спільнота. Члени журі засвідчили, що студенти надали роботи високого рівня з елементами новизни.

– Ми отримали дуже цікаві інтерпретації із чітким авторським баченням, зокрема приємно вразили харків’яни, презентації яких були сповнені патріотизму. Особливо запам’ятався студент Харківського національного університету Повітряних Сил імені Івана Кожедуба Олександр Лобойко: він поєднав сучасну війну, патріотизм і вчення Сухомлинського. Це було дуже зворушливо, тому хлопець отримав грамоту у номінації «Кращий зміст презентації», – розповіла зі сльозами на очах Любов Василівна.

Кожного учасника було відзначено грамотою у різних номінаціях. Переможцями стали четверо осіб: дипломи третього ступеня отримали Ірина Ткаченко з Національного університету біоресурсів і природокористування України (Київ) і студентка Львівської політехніки Тетяна Пушкар. Друге місце посіла студентка Української інженерно-педагогічної академії (Харків) Катерина Левикіна. Першість виборола студентка Львівської політехніки Марія Телефанко.

Організатори поділилися, що наступного року планують провести окрему олімпіаду з дисципліни «педагогіка вищої школи», щоб участь могли брати не лише студенти, що здобувають освітньо-кваліфікаційний рівень бакалавра, а й майбутні магістри, оскільки нині у багатьох закладах нетехнічного профілю педагогіку вивчають саме на магістерському рівні.

на олімпіаді на олімпіаді на олімпіаді на олімпіаді на олімпіаді на олімпіаді на олімпіаді