Працівниці МІОКу взяли участь у ювілейних подіях українського земляцтва «Водограй» в Естонії

Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою
Фото із заходу в Естонії

Упродовж 24–25 травня 2024 року працівники Міжнародного інституту освіти культури та зв’язків з діаспорою Національного університету «Львівська політехніка» взяли участь у ювілейних подіях із нагоди 25-річчя Українського земляцтва «Водограй» у місті Сілламяе (Естонія) та Міжнародній науково-практичній конференції «Джерело виховання культуротворчості».

З вітальним словом до учасників конференції звернулася Ірина Ключковська, директорка МІОКу, почесна професорка Львівської політехніки, заслужена працівниця освіти України, яка зазначила: «Діяльність української громади в місті Сілламяе в Естонії – це щоденна нелегка праця у зросійщеній частині цієї мужньої країни, яка все ще бореться за свою національну ідентичність, яка добре знає, що таке рашистський чобіт. Маленька громада великих справ. З ними – сильний лідер і вправний капітан Лариса Житник, що вміє вести і гуртувати свою команду! У цей складний час перед Україною серед інших стоїть двоєдине завдання: повернути втікачів від війни до рідного дому і водночас допомогти зберегти національну ідентичність тих, хто залишиться за кордоном. У цих процесах ключову роль відіграють українські суботні та недільні школи, які, у чому ми переконані, є золотим фондом нашої діаспори».

Наукові співробітниці Інституту Оксана Горда та Оксана Трумко виголосили доповіді під час панельної сесії «Українська освіта: збереження ідентичності через культуру та мову в міграції (недільні школи, загальноосвітні заклади, студії, вища освіта)». Вони, зокрема, розповіли про представлення осередків українознавчої освіти в Естонській Республіці на порталі «Український освітній всесвіт» і освітні проєкти МІОКу та їхню роль у збереженні національної ідентичності українців Естонії. Окрім того, Оксана Горда модерувала панельну сесію «Досвід недільних шкіл Естонії».

Міоківці подарували Українському земляцтву «Водограй» навчальні видання з української мови як іноземної, які розробили авторські колективи інституту: «Ключ до України: міста і люди» у двох частинах, «Спіймай Сковороду» та «Мої друзі». Відтепер ці підручники та навчальні посібники поповнять книгозбірню земляцтва і допомагатимуть учням української недільної школи «Водограй» вдосконалювати знання з рідної мови та глибше пізнавати нашу багату культуру.

Також учасниці від МІОКу зустрілися з Послом України в Естонській Республіці Максимом Кононенком, побували на зустрічі з мером міста Сілламяе, відкритті виставки «Культуротворче виховання», святковому концерті «Джерело творчості» за участю художніх колективів і народних артистів з України, акції з висадження калини в міському парку, на зустрічах з місцевою українською громадою та відвідали найгарніші місця й намилуватися пам’ятками архітектури в Таллінні, Сілламяе та Нарві.

Дякуємо Українському земляцтву «Водограй» і його голові Ларисі Житник за запрошення, співпрацю, гостинність і незабутні враження!

Фото із заходу в Естонії Фото із заходу в Естонії Фото із заходу в Естонії