Софія Байструк: «Цей семестр став переломним моментом, бо Erasmus дав мені дуже багато нового досвіду»

Ірина Сайкевич, студентка кафедри журналістики та засобів масової комунікації
Заставка до матеріалу

Останніми роками щораз більше студентів Львівської політехніки використовують можливість набути досвіду навчання за кордоном за програмою Erasmus. Нагода навчатись осінній семестр за своєю спеціальністю в Європейському університеті в Польщі випала і студентці другого курсу Софії Байструк. Вона поділилася з нами новим для себе досвідом і розповіла про свою мотивацію.

— Як ти дізналася про навчання за програмою обміну Erasmus?

— Я навчаюсь у Львівській політехніці на другому курсі за спеціальністю «соціальна робота». Цікавилася програмою Erasmus і моніторила на сайтах університету про поточні конкурси у межах цієї програми. За рекомендацією кафедри та Центру міжнародної освіти вдалося більше дізнатися про це та реалізувати своє бажання навчатися за кордоном.

— Чому ти вирішила спробувати таке навчання?

— Рішення спробувати мені далося дуже легко, адже я розуміла, що це крок у моє майбутнє. Особливо приваблювало, що це новий досвід, нові знання, тож я дуже хотіла пережити цей досвід навчання за кордоном за такою програмою. А тому не мала страху чи сумнівів, лише чітке бажання спробувати.

— Що було відмінного в навчанні у Польщі і в Україні?

— Я очікувала, що навчання за цією програмою буде складніше, але вийшло навіть навпаки — бували дні, коли ми мали лише одну пару. Також відрізнялися методи оцінювання та складання іспитів, можливо, через те, що навчання було за програмою Erasmus.

— Як на тебе вплинув цей досвід?

— Цей семестр став переломним моментом, бо Erasmus дав мені дуже багато нового досвіду: знайомство з людьми від Хіросіми до Греції, нових друзів з України, з якими підтримуємо зв’язок, навчання, особливо круте з викладачами з Японії, які розповідали про виховання дітей. Як наслідок, цей досвід дуже позитивно на мене вплинув, і я вважаю, що вчинила якнайкраще, зробивши крок уперед і не побоявшись спробувати.

— Що б ти порадила тим, хто хоче податися на Erasmus+, але боїться цього нового досвіду?

— Я хочу порадити таким людям не боятись і все-таки зробити цей перший крок. Ви маєте зрозуміти, що коли щось спробуєте, то набудете нового досвіду. Не треба боятися, що ви приїдете в незнайому вам місцевість. Так, усе буде незнайоме, але з вами приїдуть такі самі студенти, для яких це також буде незнайомим, і ви зможете підтримати одне одного. Можливо, у перші дні вам буде важко, бо ви далеко від дому, без родичів, без близьких, але ви маєте знати, що від початку і до кінця вашого навчання вас координуватимуть наш Центр міжнародної освіти, університет, який вас прийняв, також створюється група в месенджерах. З перших днів у нас були зустрічі, де всіх між собою знайомили, а потім кожних вихідних ми вирушали у подорожі. З власного досвіду скажу, що ви зав’яжете дуже багато знайомств і не пожалкуєте про це.