У Міжнародному інституті освіти, культури та зв’язків з діаспорою відбулася нарада стратегічних партнерів МІОКу

Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою
Фото із зустрічі у Львівській політехніці

8 березня 2024 р. до Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою Національного університету «Львівська політехніка» з візитом прибули стратегічні партнери МІОКу: Сергій Касянчук – директор представництва Світового Конґресу Українців (СКУ) в Україні, Люба Любчик – голова Світової Координаційної Виховно-Освітньої Ради (СКВОР) СКУ, членкиня управи Світової Федерації Українських Жіночих Організацій (СФУЖО), та Оксана Винницька-Юсипович – почесна консулка Канади в Україні, голова СКВОР СКУ (2008 – 2018 рр.).

Користуючись нагодою, колектив МІОКу привітав новообрану голову СКВОР із призначенням на посаду та побажав успіхів на непростому шляху гуртування інтелектуальних освітянських сил для збереження і плекання української ідентичності наших дітей за кордоном у складних умовах війни.

Гості розповіли про пріоритетні напрями діяльності СКУ: налагодження зв’язків з українськими державними інституціями, об’єднання світового українства задля адвокації інтересів України у світі та боротьбу з російським окупантом.

«Ми бачимо, що СКУ має шалену вагу і підтримку в усіх органах влади України. Дуже приємно, що нас хочуть бачити серед партнерів», – зазначив Сергій Касянчук.

Люба Любчик зосередилася на питаннях освіти та роботи українознавчих суботніх шкіл. Голова СКВОР підкреслила, що сьогодні й досі є великий запит українського шкільництва на підручники й посібники з української мови: «Освітні продукти МІОКу завжди на часі. Бачимо, який ажіотаж вони мають серед освітян діаспори. Актуальні, нагальні і корисні підручники».

Під час наради команда Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою обговорила з партнерами низку актуальних на сьогодні питань. Передусім ішлося про спільну роботу над проєктом «Український освітній всесвіт», створеним командою МІОКу на запит освітян за кордоном, та наповнення бази даних порталу інформацією про нові осередки українознавчої освіти за кордоном, а також популяризацію проведених тренінгів та вебінарів для освітян, які реалізовує СКВОР, на згаданому порталі.

Оксана Винницька-Юсипович підкреслила необхідність забезпечення інституційної тяглості СКВОР та наголосила на важливості завдань, які ставить перед собою ця структура СКУ в умовах нових викликів.

Учасники наради обговорили також організаційні та концептуальні питання Третього світового форуму українознавчих суботніх і недільних шкіл, проведення якого заплановано на 21–23 серпня 2024 року. Зокрема, йшлося про проєкт програми форуму, активність реєстрації учасників, склад програмного та організаційного комітетів.

Усі гості отримали в подарунок книги про діяльність Інституту за 2016–2021 роки.