Юрій Мельник: «Ми працюємо задля того, щоб усі студенти мали можливість себе як у BEST, так і поза ним»

Ірина Сайкевич, студентка кафедри журналістики та засобів масової комунікації
Члени BEST

У нас з’явилася нагода взяти інтерв’ю в студента першого курсу спеціальності 126 «Інформаційні системи та технології» Юрія Мельника, який також є волонтером організації BEST (Board of European Students of Technology) при нашому університеті. Він поділився своїм досвідом участі у BEST Lviv.

— Як ти потрапив у BEST і чому вирішив долучитися до цієї організації?

— Про BEST я дізнався через соціальні мережі, побачив рекламу в інстаграмі про новий набір. Я заповнив форму, і мені подзвонили, щоб я прийшов на співбесіду. А потім на вихідних зателефонували, що мене взяли в організацію — незабутні відчуття)

— Яке бачення, цілі й основні напрями діяльності вашої організації?

— У нас є місія, візія та цінності, якими ми керуємося під час досягнення цілей. Місія — це те, над чим працюємо щодня, а візія — те, до чого ми прагнемо. Наша місія — розвиток студентів, візія — сила в різноманітті. Ми працюємо задля того, щоб усі студенти мали можливість проявити себе, здобути нові знання і знайти себе як у BEST, так і поза ним. Для цього організовуємо різноманітні проєкти, як-от BEST::HACKath0n, BEC (BEST Engineering Competition), BCI (BEST Company Insight), BTW (BEST Training Week), ІЯК (Інженерний ярмарок кар’єри) та інші.

— Скільки студентів залучені до BEST як волонтери? Які можливості для розвитку організація дає своїм учасникам?

— Зараз активних учасників у львівському осередку приблизно 80 осіб. При Національному університеті «Львівська політехніка» BEST Lviv працює вже 22 роки, за весь час тут волонтерило близько 2500 студентів! BEST — це міжнародна організація з 85 осередками по всій Європі. Лише уявіть: 3 тисячі активних учасників у 30 країнах!

Як учасники BEST ми маємо можливість долучатися до створення великих івентів і прокачувати себе у project management. Уся наша робота проходить на високому рівні — постпроєктні показники від компаній та учасників цьому підтвердження!

А ще в нас є внутрішні відділи DS (дизайн), PR (піар), FR (зв’язки з компаніями), IT (айті) та HR (ейчар)! Ми маємо великий багаж знань, якими постійно ділимося між собою. Саме тут можна спробувати себе у багатьох сферах, поліпшити hard та soft skills і набути неповторного досвіду.

— Нещодавно ви організували проєкт BEST Company Insight. Яка була його мета і як він пройшов?

— Усе пройшло чудово! Студенти протягом чотирьох днів відвідали п’ять компаній і змогли познайомитися з представниками й зануритись у робочу атмосферу таких компаній, як Sombra, WOW 24-7, Lifecell, OTAKOYI та Blackthorn Vision. Середня оцінка учасників — 9,5. Це дуже добрий результат, адже ми змогли покрити потреби студентів і дати їм те, чого вони прагнули.

— Зараз ви активно готуєтеся до хакатону. З якими викликами стикаєтесь? Яких результатів очікуєте від цих змагань?

— Ми очікуємо, що якомога більше студентів набудуть неповторного цінного досвіду та матимуть безліч позитивних емоцій від заходу. Щодо викликів, то організатори будь-якого проєкту стикаються з ними, адже це нелегка справа: організувати команду, зацікавити студентів, скласти план проведення заходу, здобути фінансування на нього тощо. Та це варте того, щоб бачити наприкінці щасливі лиця людей.

— І наостанок: як ти думаєш, чому студентам важливо долучатися до різних організацій попри навчання?

— Буду говорити з власного досвіду, оскільки я у BEST вже майже два місяці. Перебування в таких студентських організаціях дає можливість потрапити в інший світ. Йдеться не лише про організацію якихось проєктів, найперше це знайомство з класними людьми, велика кількість нових друзів, набуття крутого досвіду, спільне проведення часу. Саме ці чинники допомагають змінюватися на краще, досягати нового та ширше бачити світ. У таких організаціях можна відчути життя, про яке багато хто мріє.