За кулісами «Весни Політехніки»

Людмила Іванишин, студентка кафедри журналістики та засобів масової комунікації
За кулісами

Нещодавно відбувся фінальний концерт фестивалю «Весна Політехніки», який проводять уже шістдесят два роки. Це щорічний фестиваль, що організовує Колегія та Профком Національного університету «Львівська політехніка». Цього року жеребкуванням об’єднали по три інститути в команди, які ставили вистави. П’ять команд боролися за кубок, і лише одна з них, з найбільшою кількістю номінацій, здобула перемогу.

— Я брав активну участь протягом п’ятьох років у цьому фестивалі, і, коли чую «Весна Політехніки», перше, що спадає мені на думку, це недоспані ночі та брак вільного часу, але й водночас велика віддача у вигляді усмішок глядачів, — згадує Ерідан Ізмерлі, співведучий цьогорічного гала-концерту. — Думаю, ці фестивалі потрібні студентам для того, щоб створювалося певне коло людей, які активно залучені до процесу, і цікаво, що все це студенти різних інститутів. Ці всі люди стають друзями, які знайшли спільний інтерес і рухаються далі.

Свого часу в нас був чудовий колектив. Зараз це вже інші люди, які теж пробують себе не лише у фестивалях, а й в інших масштабних проєктах. «Весна Політехніки» допомагає тобі вийти зі своєї «бульбашки», ти спілкуєшся не лише зі своєю групою або інститутом, а набуваєш багато корисних і чудових знайомств. Коли береш участь у цьому фестивалі, ти розвиваєш у собі нові навички, вчишся комунікувати, організовувати. Цього року я зустрів студента, який ніколи не думав, що є чудовим декоратором, але він вирішив взяти участь та обладнав декорації майже всім командам — це чудовий приклад. Також я ніколи не думав, що можу бути ведучим, та завдяки моїй участі в цьому я розкрив у собі потенціал і дізнався, що мені це вдається.

Стосовно об’єднання інститутів, я вважаю, що це було вдале рішення, адже концерти стають масштабнішими та залучають щораз більше людей. Легше впоратися зі своїми обов’язками, коли є більше студентів, на яких це можна розподілити. Легше стало знайти таланти, бо пошук по трьох інститутах збільшує ймовірність того, що це станеться.

—  Кожна «Весна Політехніки» існує також завдяки редакторам, які допомагають студентам і спрямовують їх на правильний шлях написання сценарію. Чи хотів би ти бачити себе на місці редактора?

— Я допомагав цього року командам, трішки спробував себе на місці редактора, та маю ще набратися досвіду. Можливо, у майбутньому я подумаю над цим, але поки що залишаю як є.

Організаційні питання вирішує Колегія та Профком Національного університету «Львівська політехніка».

— Учасники та організатори перед концертом не сплять декілька діб, щоб встигнути все. Що ближче до кінця, то більше форс-мажорних ситуацій. Одна з таких проблем цього разу, що почались відключення, і ми зараз вирішуємо це, — поділився з нами голова Колегії студентів Богдан Мірінчик. — «Весна Політехніки» цього року особлива тим, що ми змінюємо правила гри та вертаємося до старого формату, що більше об’єднує. Студентам, які ніколи не брали участі в цьому фестивалі, потрібно знати те, що це незабутній досвід, який може розкрити тебе по-новому. Багато випускників, які колись брали в цьому участь, приходять як журі, редактори або щоб просто подивитися. Ці люди вже давно знайшли себе та успішні у своїй справі, але ще досі зацікавленні «Весною Політехніки».

За кулісами За кулісами За кулісами