Львівська політехніка передала працівникам ДСНС міста Львова комплекти з гідрогелевими пов’язками

Максим Кушнір, Центр комунікацій Львівської політехніки
Фото із заходу

У п’ятницю, 19 липня 2024 року, кафедра органічної хімії Інституту хімії та хімічних технологій Національного університету «Львівська політехніка» передала 51 комплект гідрогелевих пов’язок та покривал Головному управлінню ДСНС у Львівській області. На зустрічі були присутні: проректор з наукової роботи Іван Демидов, доцент кафедри органічної хімії Володимир Самарик, наукова співробітниця групи комерціалізації наукових досліджень Львівської політехніки Олена Лукачук та інші.

Рятувальникам передали комплекти з гідрогелевими пов’язками, що вирізняються своєю унікальністю – на відміну від поширеної практики виготовлення таких предметів із синтетичних полімерів, які треба очищувати від мономерів (низькомолекулярні хімічні сполуки), що можуть бути причиною появи в людини алергії та подразнення, гідрогелеві пов’язки Львівської політехніки виготовлені з біоактивних полімерів (альгінату натрію, якщо точніше), що має ранозагоювальні й регенеративні властивості (тобто може лікувати дрібні ушкодження).

– Марлева пов’язка – це боляче, це страшна процедура. У теорії її повинні десь пів години відмочувати в розчині Рінґера, а зазвичай беруть та відривають, і рана постійно оновлюється, й отак це все поступово загоюється. Тому давно розробили вологий (гідрогелевий) метод загоєння ран. Рану не треба висушувати, щоб швидко її загоювати, у ній треба підтримувати водний баланс. Цей метод відомий вже доволі давно і поширений у США, Канаді, Європі, Китаї, навіть в Індонезії, а в нас – слабо, – розповів доцент Володимир Самарик.

Щодо співпраці з ДСНС, то їм передаватимуть нові й нові партії гідрогелевих пов’язок і покривал, оскільки рятувальники застосовують їх найперше як засіб проти опіків шкіри, а умовний строк їхнього зберігання – близько року. Слід згадати і той факт, що такі пов’язки також відправляють на фронт, але у значно більших обсягах.

Фото із заходу Фото із заходу Фото із заходу Фото із заходу Фото із заходу Фото із заходу Фото із заходу Фото із заходу Фото із заходу Фото із заходу Фото із заходу Фото із заходу Фото із заходу Фото із заходу Фото із заходу Фото із заходу Фото із заходу Фото із заходу Фото із заходу Фото із заходу Фото із заходу