Львівські політехніки взяли участь у заходах до 10-річчя міжнародного проєкту «Інноваційний університет і лідерство»

Кафедра економіки підприємства та інвестицій Львівської політехніки
Фото із заходу

У рамках святкування 10-річчя Міжнародного освітньо-наукового проєкту «Інноваційний університет і лідерство», 5-річчя створення ВГО «Інноваційний Університет» осередок громадської організації, керівництво різних закладів вищої освіти України організували серію освітньо-наукових заходів. Другий із них під назвою «Тенденції розвитку світової освіти» відбувся 18–19 вересня на базі Національного технічного університету «Дніпровська політехніка».

Головною метою заходу був аналіз та обговорення основних тенденцій розвитку світової та української вищої освіти, створення мікрокредитних програм, узгодження освітніх і професійних стандартів, побудова міждисциплінарних та міжгалузевих освітніх і наукових програм.

З вітальним словом виступили ректор Дніпровської політехніки Олександр Азюковський та президент Міжнародного фонду досліджень освітньої політики Тарас Фініков.

Серед ключових доповідачів була професорка кафедри економіки підприємства та інвестицій Інституту економіки і менеджменту Національного університету «Львівська політехніка» Тетяна Степура.

У своєму виступі, що тривав майже годину, професорка Степура розповіла про цілі розвитку вищої освіті у світі, в ЄС, про глобальні й національні тренди розвитку систем вищої освіти на прикладах таких країн як Німеччина, Нідерланди, Польща, Естонія, США, Південна Корея. Особливості національних трендів розкрито через найпопулярніші спеціальності вступу, розвиток освіти дорослих, акценти у розвитку міждисциплінарності, цінності у сфері вищої освіти. Ці особливості проєктувалися на систему вищої освіти України з відкритими питаннями про можливості й доцільність використання іноземного досвіду на національному ґрунті.

Цікавість аудиторії викликали тренди вступних кампаній попередніх років, а також проміжні підсумки цьогорічної. До підготовки цих матеріалів у межах свого дослідження за темою дисертації долучилася старша викладачка кафедри економіки підприємства та інвестицій Львівської політехніки Наталія Дідух.

У роботі сесії взяли участь колеги із закладів вищої освіти Запоріжжя, Харкова, Сум, Києва, Івано-Франківська, Дніпра. Неформальна жива дискусія проілюструвала чималий інтерес аудиторії до питань і проблем, презентованих у доповіді Тетяни Степури.

Участь у заході взяв також Юрій Рашкевич, доктор технічних наук, професор кафедри інформаційних технологій видавничої справи Інституту комп’ютерних наук та інформаційних технологій Львівської політехніки, член Національного агентства кваліфікацій, який виступив із доповіддю «Компетентнісна модель навчання та мікрокваліфікації».

Програма заходу

Серія освітньо-наукових заходів продовжилася в місті Одесі 20–21 вересня, де на базі Одеського національного університету імені І.І. Мечникова професорка Тетяна Степура взяла участь у ІV Міжнародній конференції «Моделі міждисциплінарних та міжгалузевих освітніх та освітньо-наукових програм в умовах воєнного стану: виклики та варіанти впровадження». Перебування в Одесі дало змогу продовжити творчу дискусію стосовно можливостей модернізації вітчизняної вищої школи.

Фото із заходу Фото із заходу Фото із заходу Фото із заходу Фото із заходу Фото із заходу Фото із заходу Фото із заходу Фото із заходу Фото із заходу Фото із заходу