Менторство та тьюторство як засіб інноваційного підходу до навчання у Львівській політехніці

Дарина Хома, Центр комунікацій Львівської політехніки
Заставка до матеріалу

Початок цього навчального року у Львівській політехніці ознаменувався впровадженням нововведень в освітній процес. Виникла потреба в залученні фахівців, діяльність яких спрямована на допомогу вступникам, а також на підтримку старших студентів.

Заступниця завідувача кафедри систем автоматизованого проєктування з навчальної роботи, к.т.н. Наталія Бокла докладно описала нові установи в інстаграмі, де відбувся ефір на офіційній сторінці Львівської політехніки. Зокрема, йшлося про Центр тьюторства та менторства в нашому університеті, керівницею якого є пані Наталія. Вона запевнила:

— Центр створено передусім для надання підтримки та допомоги студентам університету з метою поліпшення їхнього навчання, формування активної громадянської позиції та досягнення якісного особистісного і професійного розвитку.

Тут важливо пояснити самі поняття менторства, тьюторства та інші. Як зазначила пані Наталія, у цій системі є чотири ключові учасники: ментор, менті, тьютор і тьюті.

Ментор — це досвідчений наставник і консультант, який надає допомогу та поради закріпленим за ним студентам, або ж менті. Менті — це студенти старших курсів, які співпрацюють з ментором для досягнення своїх професійних цілей та особистісного розвитку. Тьютор і тьюті — це вже про взаємини між студентами, де старшокурсники допомагають новачкам адаптуватися. В обов’язки наставників входитиме робота в команді, підтримка та мотивація.

 Претендентами на звання тьюторів є студенти четвертих курсів, магістри й аспіранти. Вони мають бути добре обізнані у своїй справі та вміти без особливих труднощів давати поради початківцям. Для тьюторів передбачена підготовча частина, під час якої вмотивованих студентів навчатимуть наставництва. Щодо менторів, то тут склад дещо інший — буде запрошено педагогів, науковців, тобто професійних представників.

 Центр тьюторства та менторства зосереджує свою увагу на схемах роботи: для менторів їх є дев’ять, а для тьюторів — три (з адаптації, дружнє тьюторство та тьюторство з інтернаціоналізації). У цьому семестрі практикуватимуть схему з адаптації.

Наразі триває реєстрація для майбутніх учасників зазначених вище програм. Охочі першокурсники вже запустили процес приєднання до числа тьюті. Реєстрація відкрита до 30 вересня, а в жовтні вже відбудеться їхня перша зустріч із наставниками. Тьютори також долучаються, вони вивчають вибіркову дисципліну «Основи менторства та тьюторства». 

З жовтня для менторів і тьюторів буде доступна анкета на сайті Proment.

Реєстрація відбувається через сайт Proment або за допомогою електронної пошти.

Контактні дані: