7 жовтня 2020 на кафедрі органічної хімії в режимі онлайн на базі MS Teams відбулася Міжнародна науково-технічна конференція «Харчова хімія. Сучасні методи виробництва продуктів харчування, харчові добавки, пакувальні матеріали». Співорганізаторами заходу були провідні навчальні та наукові установи України: кафедра органічної хімії Національного університету «Львівська політехніка», Національний університет харчових технологій та Інститут хімії високомолекулярних сполук НАН України.
Учасники конференції брали участь у трьох секціях:
- харчової хімії;
- виробництва харчових продуктів та застосування харчових добавок;
- пакувальних матеріалів у виробництві продуктів харчування.
Безпосередньо в конференції взяли участь 89 учасників із 5 країн (Туречинна, Франція, Польща, США, Україна). Доповіді зробили шість запрошених доповідачів: професор Mustafa Culha (h=27), Sabanci University, Стамбул, Туречинна, професор Cyrille Sollogoub (h=16), HESAM University, Париж, Франція, доктор Katarzyna Gajos (h=8), Jagiellonian University, Kraków, професор Микола Кухтин, Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя, Україна, професор Ольга Будішевська та професор Володимир Левицький, Національний університет «Львівська політехніка».
Було представлено 10 усних та 73 стендових доповідей. У роботі конференції взяли участь 21 університет і, що важливо, близько 50 студентів та молодих вчених, які представили 10 усних доповідей.
Слід відзначити доповідь професора Mustafa Culha «Surface-Enhanced Raman Scattering for Microorganism Identification», присвячену ідентифікації різних видів мікроорганізмів у продуктах харчування, і доповідь доктора Katarzyna Gajos «Surface characterization of optical biosensors for detection of harmful substances in food» про виявлення токсичних сполук у природній сировині та продуктах харчування. Викликала інтерес доповідь професор Миколи Кухтина «Вплив біоплівкових форм бактерій на мікробіологічну якість молочної продукції» про запобігання колонізації мікроорганізмів на поверхні обладнання молокозаводів. У роботі «Катіонний крохмаль як флокулянт у харчовій промисловості» професорки Ольги Будішевської розглянуто методи синтезу та застосування нових похідних крохмалю. Потужно були представлені роботи професорів Cyrille Sollogoub та Володимира Левицького, присвячені застосуванню полілактидів для виробництва харчової упаковки.
З робіт молодих вчених слід відзначити наукову роботу асистента кафедри органічної хімії Василини Кірянчук «Plant oil-based latex adhesives for packaging applications», виконану у співпраці з університетом Фарго, США, та присвячену створенню полімерних матеріалів на основі рослинної сировини. За результатами конференції впорядковано збірник тез й записано відеофайл конференції.