Львівська політехніка й надалі підтримуватиме норвезький проект із соціальної адаптації військовослужбовців

Ігор Галущак, прес-служба Львівської політехніки
Політехніка й надалі підтримує проект «Україна – Норвегія»

Про це йшлося під час підписання угоди між Міжнародним фондом соціальної адаптації та Національним університетом «Львівська політехніка» щодо подальшого втілення в життя проекту «Україна – Норвегія». Як відомо, він стосується питань перепідготовки та соціальної адаптації українських військовослужбовців і членів їхніх родин.

Нагадаємо, що учасниками проекту є 16 провідних університетів України. Львівська політехніка приєдналася до нього декілька років тому. Вже чимало українських воїнів-ветеранів пройшли тут курси за спеціалізованою програмою «Англійська мова та цифрові комунікації». А проводять їх Інститут адміністрування та післядипломної освіти Львівської політехніки спільно з Міжнародним фондом соціальної адаптації (МФСА) та Університетом NORD (Королівство Норвегія).

У ході зацікавленої та відвертої розмови ректор Університету професор Юрій Бобало та президент МФСА Володимир Рубцов обговорили практичні аспекти подальшої співпраці. Як зазначив очільник Фонду, представники Норвегії, яка щорічно виділяє на проект чималі кошти, намагаються зрозуміти, чи є він ефективним і чи варто його продовжувати надалі. Адже, якщо цьогорічний аудит проекту пройде успішно, уряд Королівства Норвегії готовий збільшити його фінансування в 10 разів.

Натомість ректор Юрій Бобало зауважив, що норвезька сторона цілком справедливо має право знати, як у подальшому складається життя перекваліфікованих військовослужбовців, чи знайшли вони гідну роботу. Відтак цю співпрацю слід не тільки підтримувати, але й усебічно розширювати. І тут проект отримає максимальне сприяння в Університеті, тим більше, що Львівська політехніка має чималий десятирічний досвід підготовки офіцерів запасу для Академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного. Тому ця ініціатива має бути підтримана не лише Міністерством освіти і науки, але й Міністерством оборони України.

Своєю чергою Університет готовий збільшити перелік спеціальностей, за якими навчатимуть ветеранів Збройних Сил. Проректор з науково-педагогічної роботи Університету Роман Корж, який взяв участь у перемовинах, запевнив, що для розширення числа слухачів курсів Львівська політехніка має всі можливості – й навчальну базу, й житлові умови для колишніх військовослужбовців, які приїдуть на навчання до Львова з регіонів.

Наприкінці президент МФСА Володимир Рубцов висловив сподівання, що реалізація Львівською політехнікою цього проекту стане зразковою та показовою для інших вищих навчальних закладів України.

У церемонії підписання угоди взяли також участь проректор з науково-педагогічної роботи Олег Давидчак, директор Інституту гуманітарних та соціальних наук Ярина Турчин, директор Інституту адміністрування та післядипломної практики Віктор Яськов.
 

Світлини Йосипа Марухняка

Політехніка й надалі підтримує проект «Україна – Норвегія» Політехніка й надалі підтримує проект «Україна – Норвегія» Політехніка й надалі підтримує проект «Україна – Норвегія» Політехніка й надалі підтримує проект «Україна – Норвегія» Політехніка й надалі підтримує проект «Україна – Норвегія» Політехніка й надалі підтримує проект «Україна – Норвегія» Політехніка й надалі підтримує проект «Україна – Норвегія» Політехніка й надалі підтримує проект «Україна – Норвегія» Політехніка й надалі підтримує проект «Україна – Норвегія» Політехніка й надалі підтримує проект «Україна – Норвегія»