Фахівці Львівської політехніки провели курси з організації інклюзивного навчання незрячих дітей

За матеріалами сайту Львівської міської ради
Оксана Потимко

У червні 2018 року у Львові відбулися курси підвищення кваліфікації для педагогів, психологів, дефектологів, тифлопедагогів, асистентів з різних куточків України: Дніпра, Миколаєва, Вінниці, Рівного, Хмельницького, Кривого Рогу, Павлограда, Новомосковська, а також із Львівської області (Трускавець, Городок, Жовква). Тема курсів – «Організація інклюзивного навчання незрячого учня в закладі середньої освіти».

Теоретичні і практичні заняття з вчителями, психологами, корекційними педагогами проводив Ресурсний центр освітніх інформаційних технологій для осіб з особливими потребами Національного університету «Львівська політехніка», що напрацював модель інклюзії незрячих дітей. Ця модель успішно втілена в 11 регіонах України.

Автор курсу – керівник Ресурсного центру Львівської політехніки Оксана Потимко. Разом із нею в команді працюють співробітники Центру, а також вчитель-методист Галина Ліщинська і психолог Жанна Катерняк. Підтримала ідею проведення таких курсів Лабораторія інноваційних педагогічних технологій кафедри педагогіки і соціального управління Інституту права та психології Львівської політехніки, надавши ліцензію на проведення курсів.

– Тішить те, що до Львова за знаннями їдуть педагоги з усієї України, і що українську модель інклюзії незрячих школярів розробили саме львів’яни, застосувавши власний досвід життя в темряві та досвід Швеції і Канади. На основі цього «міксу» вдалось організувати в Україні діючу модель інклюзії сліпих дітей, – розповіла Оксана Потимко.