Політехніки взяли участь у семінарі в рамках воркшопу «Інтегрований розвиток міст. Планування та дизайн»

Кафедра містобудування Львівської політехніки
Фото з воркшопу

Минулого тижня з 16 по 20 вересня у Чернівцях відбувався перший практичний семінар у рамках міжнародного воркшопу «Інтегрований розвиток міст. Планування та дизайн» (Чернівці/Мангайм 2024). Головним завданням цього заходу є розв’язання складних викликів, з якими сьогодні стикається місто Чернівці через війну, зокрема щодо території довкола головного залізничного вокзалу. Воркшоп реалізовують за фінансової підтримки Німецького товариства міжнародного співробітництва (GIZ) GmbH, Німецької служби академічних обмінів (DAAD) та Федерального Міністерства житлового будівництва та міського розвитку Німеччини і в рамках двосторонньої співпраці міст Чернівці (Україна) та Мангайм (Німеччина). Співорганізаторами воркшопу є німецькі та українські університети: Рейнланд-Пфельський технічний університет Кайзерслаутерн – Ландау, Бранденбурзький технологічний університет Котбус-Зенфтенберг та Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича.

Серед учасників воркшопу були студенти з різних архітектурних шкіл України, зокрема було представлено такі університети: Київська національна академія будівництва та архітектури, Київський національний університет імені Тараса Шевченка, Харківський національний університет міського господарства імені О.М. Бекетова, Одеська національна академія будівництва та архітектури, Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича та Національний університет «Львівська політехніка».

Семінар у Чернівцях розпочався із презентації Концепції інтегрованого розвитку міста Чернівці 2030, яку провели професор Крістоф Веслінг та Яна Максимчук-Гаґельштайн. Також на зустрічі був присутній головний архітектор міста Дмитро Домітрюк, який розповів учасникам воркшопу про основні виклики, з якими стикається місто Чернівці, та провів екскурсію на територію проєктування.

Далі студенти-учасники працювали у змішаних командах над розробкою концепцій міського планування для обраних тем. Аналізуючи поточну ситуацію та розробляючи цілі, орієнтири та візії, студенти намагалися дати швидку відповідь на нагальні потреби міського розвитку Чернівців.

Від Інституту архітектури Львівської політехніки у заході брали участь викладачі та студенти кафедри містобудування і кафедри архітектурного проєктування та інженерії. Зокрема, доцентка кафедри містобудування Ярина Онуфрів прочитала лекцію на тему «Екологічні підходи в містоплануванні». Студенти IV курсу Даніел Фанта і Вікторія Вітовська працювали в групі над концепцією розвитку залізничного вокзалу Чернівців як майбутнього сучасного хабу мобільності, а п’ятикурсниця Дарія Гуцул разом зі своєю командою розвивала тему транспортно-пішохідних зв’язків між залізничним вокзалом та історичним центром міста.

Наступний тижневий семінар планують провести у листопаді цього року в місті Мангайм, де до українських студентів доєднаються німецькі колеги, а між цим студенти й викладачі зустрічатимуться онлайн, зокрема, буде можливість прослухати серію лекцій про інтегрований міський розвиток. До кінця грудня заплановано завершення спільної роботи над проєктами із презентацією та обговоренням результатів воркшопу.

Фото з воркшопу Фото з воркшопу Фото з воркшопу Фото з воркшопу Фото з воркшопу Фото з воркшопу Фото з воркшопу Фото з воркшопу Фото з воркшопу Фото з воркшопу Фото з воркшопу Фото з воркшопу Фото з воркшопу