Поради вступникам Львівської політехніки від старшокурсників

Людмила Іванишин, Центр комунікацій Львівської політехніки
студенти Львівська політехніка

Перший курс — це новий етап у житті й водночас викликовий період: цікаві знайомства, інше коло спілкування, незвичні події та багато іншого. З правильним підходом завдяки корисним порадам ваше студентське життя стане незабутнім.

З чого почати? Чи варто хвилюватися перед іспитами? Як знайти друзів в іншому місті? Випускники Львівської політехніки дали поради вступникам, щоб їм було легше в новому середовищі та щоб студентські роки пройшли якнайяскравіше.

— Не бійтеся бути першими. Відповідайте на практичних, виступайте з доповідями. Готуйте презентації, додатковий матеріал, — радить Габріела Пехньо, випускниця Львівської політехніки. — Так ви будете розвиватись у своїй спеціальності, а ще привернете більше уваги викладачів, адже вони цінують вашу зацікавленість і прагнення до знань. Відвідуйте всі пари — це допоможе вам не «попасти» на талон або навіть на повторний курс, якщо ваші знання з цього предмету не найкращі.

Якщо ж предмет вам цікавий, старайтеся ще більше вдосконалюватися. Спробуйте написати наукову роботу, статті. Для вас це буде чимось новим, а новий досвід завжди допомагає зростати далі. Щодо комунікації, то будьте активні, беріть участь у студентському самоврядуванні. У нас є профбюро в кожному інституті, що організовує заходи, на які часто приходять студенти як перших, так і старших курсів. Відвідуйте ці події, і ваше коло спілкування зросте.

— Не хвилюйтеся через іспити та ваші бали — для вас усе це нове середовище, і ви лише звикаєте. А якщо пропустили кілька пар, то старайтеся домовитися, можливо, донести додатковий матеріал чи закрити пропуск презентацією. Пам’ятайте: викладач не має на меті, щоб ви не склали іспиту, він прагне навчити вас свого предмету. Не зволікайте, якщо хочете досягти успіхів в обраній професії, шукайте для себе місця, де можна попрактикуватися, щоб побачити роботу зсередини, — зазначила Вікторія Доброшан, випускниця Львівської політехніки.

А студентка третього курсу Оксана Терещенко розповіла, як першокурсникові освоїтися в гуртожитку:

— Ремонт у гуртожитках міг би бути кращий, тож раджу подбати про облаштування кімнати одразу, бо пізніше зробити це буде дуже важко. Не беріть надміру речей зі собою, адже місця не так уже й багато. Обов’язково познайомтеся зі старшокурсниками, розпитайте їх про базові речі: де є смітники, де розташовані магазини, які плити на поверхах працюють. Намагайтеся здружитися із сусідами по кімнаті, адже вам доведеться ділити з ними побут протягом чотирьох років або й довше.

Від себе я виокремила ще кілька важливих порад:

Перед вступом подивіться на предмети, які ви будете опановувати, ознайомтеся, почитайте, що обрана наука вивчає. Це допоможе вам визначитися з університетом, порівнявши дисципліни, а на перших парах вам буде легше вивчати цей предмет, бо ви вже знаєте, про що він. Поспілкуйтеся зі старшокурсниками. Це можна зробити на сторінках студентського самоврядування. Дізнайтеся про викладачів, бо в деяких підхід до навчання інший, і ви зможете уникнути певних непорозумінь.

Випускники вже згадували про профбюро в інститутах — не бійтеся звертатися до них по допомогу, бо одним з їхніх призначень є допомога студентам. Стежте за їхньою роботою на сторінках у соцмережах і намагайтеся брати участь. Це забезпечить вам багато корисних і цікавих знайомств чи навіть друзів, з якими ви розділите спогади про студентське життя.