Студентка ІППО розповіла про свої враження від навчання за програмою Erasmus+ у Гданському університеті

Руслана Заклінська, Центр комунікацій Львівської політехніки
Анастасія Кондратюк

Студентка третього курсу спеціальності «професійна освіта (цифрові технології)» Інституту права, психології та інноваційної освіти (ІППО) Львівської політехніки Анастасія Кондратюк скористалась унікальною можливістю, яку надає програма Erasmus+, і провела весняний семестр у Гданському університеті. З 16 лютого по 13 червня Анастасія набувала нового академічного та культурного досвіду, опановуючи знання, які, безсумнівно, будуть корисні для її майбутньої кар’єри. Про досвід навчання в Гданську, виклики та враження від перебування за кордоном — у нашому інтерв’ю.

Як ви дізналися про можливість навчання за програмою Erasmus+ і що вас спонукало подати заявку?

— Дізналася я про це від своїх подруг зі старших курсів моєї спеціальності. Також моя викладачка запитала, чи не хотіла б я поїхати. Звісно ж, я дуже хотіла, адже це чудова можливість.

— Як проходив процес підготовки до поїздки? Чи були якісь труднощі з документами або організаційні питання?

— Річ у тім, що як таких проблем не було. Звичайно, треба було взяти індивідуальний графік і побігати з ним до викладачів, пояснивши, що їдеш за кордон. Більше вплинули мої переживання, тому що я боялась оформляти візу, мені було дуже страшно. Я над візою проплакала, здається, два дні, а зрештою мені її зробили за тиждень. Тобто це більше були мої переживання.

— Які були перші враження від Гданського університету? Як вас зустріли на місці?

— Нас зустріли дуже тепло і щиро. З гуртожитком усе швидко вирішили й допомогли. Як тільки я приїхала, одразу заселилася. Потім організували зустріч для всіх еразмусівців. Після цієї зустрічі українців попросили залишитись, і з нами окремо поспілкувалися. Взагалі дуже тепло, нас там справді люблять.

Щодо університету, то він мені дуже сподобався. Є чимало відмінностей, і, чесно кажучи, я б хотіла, щоб багато чого з Гданського університету запровадили в нас. Наприклад, мені дуже запам’яталося, що на кожному поверсі є щонайменше одна спеціальна ніша, де можна набрати води. Також сподобався простір для студентів, які мають вікно чи два між парами. Все організовано дуже класно: величезні пуфи, багато місць, всюди розетки, зручні столи. Навіть є спеціальні ніші, де ти можеш просто сісти і вчитися. Студентам не потрібно шукати якесь спеціальне місце, щоб відпочити чи почекати до занять, тож це дуже зручно.

— Як відбувалися заняття? Що для вас було найцікавішим?

— Загалом усі заняття були цікаві. Ми навчались англійською мовою, і було справді цікаво перевірити, наскільки добре ти сприймаєш іноземну мову та як усе пояснюють викладачі. З часом я навіть почала помічати, що кожен викладач по-різному говорить англійською. В когось був виражений польський акцент, у когось — ні. Те саме зі студентами, адже я навчалася не з українцями, а з багатьма іншими іноземцями.

— Чи було складно вам адаптуватися до навчання в Гданському університеті? Як знаходили спільну мову з одногрупниками?

— У Львові я адаптувалася, мабуть, за пів року. Тут, знаючи, що буду в Гданську лише чотири місяці, я поставила собі чітку мету: адаптуватися максимум за два тижні, бо часу загалом було небагато. Спочатку був мовний бар’єр. Хоча насправді це більше бар’єр у голові, коли здається, що не можеш нормально спілкуватись англійською. Але з часом усе минуло. Дуже допомогло те, що в гуртожитку в мене було англомовне середовище, оскільки я жила з дівчиною з Тайваню і ми весь час спілкувались англійською.

— Чи відрізняється методика викладання в Гданському університеті від викладання у Львівській політехніці?

— Сміливо можу сказати, що так. У Гданську викладачі поводяться так, ніби вони твої друзі. Щодо занять, то в нас усе було дуже міксовано. Загалом викладачі щось розповідали й одразу запитували нашу точку зору, навіть якщо ми вперше прийшли на цей предмет. Коли ми висловлювали свою думку щодо тієї чи іншої теми, викладачі далі розповідали, розширюючи наші знання.

— Які навички та знання ви здобули під час навчання в Гданську, що будуть корисні для вашої майбутньої кар’єри?

— Почну, мабуть, з організованості — саме цього я там навчилася. Далі — вихід із зони комфорту. Також у мене справді поліпшилась англійська. Наприкінці я вже спокійно могла говорити будь з ким. Насправді я багато чого навчилась і дізналася чимало цікавого про творчість, тому що в Гданському університеті не бракувало предметів, занять і завдань, орієнтованих саме на творчість.

— Чи брали ви участь у студентських або інших культурних заходах під час перебування в Гданську? Що запам’яталося найбільше?

— У перші кілька днів у нас була міжнародна вечеря, де кожен мав приготувати страву своєї національної кухні. Потім ми пробували чужі страви і спілкувалися, що було дуже цікаво. Завдяки цьому ми познайомилися з багатьма людьми і так стали спілкуватися з іншими іноземцями. Ще ми малювали картини на пляжі, що було чудовим релаксом: ми спілкувалися між собою, сміялись і перекушували. Було також заняття з малювання, де ми розмальовували шопери. Насправді там було дуже багато різноманітних клубних і пляжних вечірок, на яких теж було весело.

— Чи плануєте ви ще скористатися такими програмами або продовжити навчання за кордоном?

— Я думала про те, щоб, можливо, навчатися в Гданську постійно, але через певні сімейні обставини вирішила, що ні. Проте я точно хочу ще раз колись поїхати за програмою Erasmus+.

— Що ви порадите іншим студентам Львівської політехніки, які хочуть скористатися можливістю поїхати на навчання за програмою Erasmus+?

— Не хвилюватися щодо документів, бо не такий страшний вовк, як його малюють. Загалом там справді класно, але головне — ставитися до всього з легкістю і, якщо є така можливість, сміливо використовувати її.

Анастасія Кондратюк Анастасія Кондратюк з друзями Анастасія Кондратюк з друзями Анастасія Кондратюк з друзями Анастасія Кондратюк з друзями Анастасія Кондратюк з друзями Анастасія Кондратюк з друзями Анастасія Кондратюк з друзями Анастасія Кондратюк Анастасія Кондратюк з друзями Анастасія Кондратюк з друзями Анастасія Кондратюк з друзями Анастасія Кондратюк з друзями