Студенти Золочівського коледжу створили вебзастосунок для паркування за допомогою ШІ

Олег Головацький, студент кафедри журналістики та засобів масової комунікації
Заставка до матеріалу

Група студентів Золочівського фахового коледжу Національного університету «Львівська політехніка» працює над вебзастосунком, який зможе значно автоматизувати оплату паркування. Він має потенціал спростити та поліпшити процес паркування по всій Україні.

Цей застосунок визначатиме номерні знаки автомобіля і, відповідно до часу його перебування на паркомісці, нараховуватиме власникові авто загальну суму оплати. Усі користувачі цього сервісу зможуть без проблем здійснювати безготівкову оплату паркування.

Головний ініціатор цього проєкту Віктор Пізнак розповідає:

— Нейромережа, яка є основою цього вебзастосунку, за допомогою камер, що будуть встановлені на в’їзді та виїзді зі стоянки, зчитуватиме номери автомобіля та вноситиме їх у базу даних. Ми обрали штучний інтелект із глибоким навчанням і навчили його знаходити прямокутники на фрагменті фото та вже згодом визначати розташування номерного знака на авто. Цей номерний знак передаватиметься зі змінною, яка є неповторною, у базу даних, Після цього починається відлік часу і розраховується плата за паркування.

Користуючись застосунком, кожен абонент матиме власний віртуальний офіс, де буде зібрана вся інформація щодо історії його паркувань, включно з часом, оплатою та місцем кожного паркування.

Головною перевагою для водіїв є те, що через цю програму можна буде перевіряти наявність вільних місць на тій чи іншій стоянці. Завдяки такій особливості проєкту він може розв’язати чи не одну з найнеприємніших проблем у таких великих містах, як Київ, Дніпро, Львів. Адже дуже часто трапляється, що одні стоянки переповнені, а зовсім неподалік від них на інших стоянках більшість місць є вільними. Користуючись цим застосунком, можна буде значно полегшити собі пошук місця для паркування.

— Практичність нашої програми, безперечно, є дуже і дуже зручною. Оскільки знайти місце для паркування буває важко, ми з командою хотіли максимально спростити цей процес для водіїв, — каже Віктор і додає: — У нашій країні є ще багато чого поліпшувати, і в цьому можуть допомогти сучасні інноваційні технології, зокрема й штучний інтелект.

Ілюстрація до матеріалу Ілюстрація до матеріалу Ілюстрація до матеріалу Ілюстрація до матеріалу Ілюстрація до матеріалу