Тренінг із домедичної допомоги у Львівській політехніці: знання, що рятують життя

Роксолана Семчишин, Центр комунікацій Львівської політехніки
Фото із тренінгу

У Львівській політехніці провели тренінг із домедичної допомоги для університетської спільноти. Захід організували з метою навчити основ надання першої допомоги до приїзду медиків, що вкрай потрібно в середовищі, де щодня перебувають сотні людей. Подія відбулася за підтримки Львівського обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф.

Привітавши учасників заходу, проректорка з науково-педагогічної роботи та стратегічного розвитку Лілія Жук зазначила:

— Надання домедичної допомоги є однією з найважливіших компетентностей, яка часто дає можливість врятувати життя. Тому в рамках нашої партнерської діяльності разом із Львівським обласним центром екстреної медичної допомоги та медицини катастроф ми організували перший тренінг. Ця практика й надалі буде поширюватись і масштабуватись, адже розуміємо, що це дуже актуально й потрібно.

Для участі в заході зареєструвалося близько 30 осіб. Усі вони успішно відвідали тренінг і пройшли навчання. Працівники та студенти університету опанували навички домедичної допомоги, щоб бути готовими до дій у критичних ситуаціях. Варто зазначити, що першочерговою ініціаторкою навчання стала студентка Інституту архітектури та дизайну Марта Вашкевич.

— Після трагедії у Львові внаслідок атаки рф 4 вересня я звернулася до керівництва Львівської політехніки з листом, у якому наголосила на важливості навчання якнайбільшої кількості людей основ надання першої медичної допомоги. Адже це підвищить рівень безпеки в нашому суспільстві, особливо під час війни, коли такі навички необхідні кожному. Згодом мені відповіли, що вже триває робота з організації таких заходів, і запросили мене на тренінг, — розповіла студентка другого курсу Марта Вашкевич.

У процесі навчання учасники засвоїли, як діяти в разі раптової зупинки кровообігу, проводити серцево-легеневу реанімацію, використовувати зовнішній автоматичний дефібрилятор, а також надавати допомогу при обструкції дихальних шляхів і масивних кровотечах. Крім того, їм пояснили, як розпізнавати симптоми інсульту та інфаркту і надавати першу допомогу в таких випадках, й ознайомили з порядком надання домедичної допомоги постраждалим при термічних опіках, судомах і анафілаксії.

Після кожного блоку й наприкінці тренінгу учасники мали змогу поставити будь-які дотичні до тематики запитання. Також усі охочі могли випробувати набуті навички на манекені під ретельним наглядом медичного працівника.

Без сумніву, мати навички базової домедичної допомоги надзвичайно важливо і конче потрібно для кожного українця. Сподіваємося, що здобуті знання не знадобляться нашим політехнікам у повсякденному житті, та водночас пишаємось ініціативністю студентства, які прагнуть набути такі важливі вміння. Віримо, що в разі потреби кожен учасник тренінгу зможе надати належну допомогу й підтримати потерпілого до прибуття медиків.

Фото із тренінгу Фото із тренінгу Фото із тренінгу Фото із тренінгу Фото із тренінгу Фото із тренінгу Фото із тренінгу Фото із тренінгу Фото із тренінгу Фото із тренінгу Фото із тренінгу Фото із тренінгу Фото із тренінгу Фото із тренінгу Фото із тренінгу Фото із тренінгу Фото із тренінгу Фото із тренінгу Фото із тренінгу Фото із тренінгу Фото із тренінгу Фото із тренінгу Фото із тренінгу Фото із тренінгу Фото із тренінгу Фото із тренінгу Фото із тренінгу Фото із тренінгу Фото із тренінгу Фото із тренінгу Фото із тренінгу Фото із тренінгу Фото із тренінгу Фото із тренінгу Фото із тренінгу