У Політехніці відбулася ІV Міжнародна конференція «Інноваційні технології у розвитку сучасного суспільства»

Ірина Мартин, Центр комунікацій Львівської політехніки
Фото з конференції

Серед організаторів цього заходу ─ Інститут підприємництва та перспективних технологій, Вища технічна школа в Катовіцах, Економічний університет у Кракові, Державна техніко-економічна вища школа ім. Кс. Броніслава Маркевича, Краківська політехніка ім. Тедеуша Костюшка, Вища школа страхування та фінансів, Вища школа міжнародного бізнесу ISM у Словаччині, Вища школа безпеки та економіки, Вища школа менеджменту безпеки, Інститут розвитку села і сільського господарства Польської академії наук.

Стрижнева тема цьогорічної конференції ─ виклики, які спричинило широкомасштабне вторгнення російських військ на територію України, відновлення держави під час війни і в повоєнний період. Загалом її присвятили розвитку економіки, маркетингу, фінансів, інформаційних технологій.

Вступну доповідь «Загальні підходи та структури Плану відновлення України: регіональний та територіальний аспект» виголосила заступниця директора Інституту підприємництва та перспективних технологій Ганна Олексюк, закцентувавши на загальних підходах до розв’язання проблеми, що на часі. Учасників заходу привітав перший проректор Університету, доктор технічних наук, професор Олег Матвійків, а також голова організаційного комітету, кандидат технічних наук, доцент, директор ІППТ Йосиф Хром’як, який, зокрема, сказав:

─ Торік у нашій конференції брали участь представники місцевої влади та органів місцевого самоврядування. Вони підтримали інноваційність розвитку маркетингових підходів до управління територіями, фінансової спроможності громад. Завдяки тому ми розробили освітню-професійну програму «Територіальний маркетинг» для магістерського рівня освіти. І перший набір студентів здійснили вже цьогоріч. Результатом попередніх аналогічних конференцій також є успішно акредитована магістерська програма «Фінанси й банківська справа та страхування», одним із компонентів якої є вивчення територіальної просторової економіки.

Директор ІППТ згадав про важливий проєкт, який понад 10 років успішно реалізовують в інституті. Це програма «Школа-коледж-університет-підприємство». До неї залучено понад 20 шкіл. Її ефективність програми полягає в перспективності знаходити потенційного студента ще в школі.

Позаяк на конференції йшлося про відновлення України в післявоєнний період на регіональному і територіальному аспектах, то є сподівання, що пропозиції, котрі прозвучали від спікерів і учасників дискусій, будуть успішно втілені. Скажімо, директор департаменту економічної політики Львівської ОВА Степан Куйбіда окреслив основні зміни структури регіональної економіки на період воєнного та повоєнного стану на Львівщині. А директор департаменту освіти Львівської ОВА Олег Паска вказав на нові виклики для освіти як умову успішного втілення плану відновлення України й окреслив основні моменти Програми розвитку освіти, зокрема утворення відділу інновацій. Голова Червоноградської міської територіальної громади Андрій Залівський поділився позитивним досвідом реформування середньої школи, а також успішного розвитку міста, завдяки чому його мешканці мають перспективи проживання й фахового реалізування у Червонограді й аж ніяк не поспішають виїжджати до великих міст.

Засновник групи компанії «Шувар» Роман Федишин закцентував увагу на розширенні та інтеграції логістики з Європейським Союзом у критичних умовах і зазначив основні проблеми, з якими сьогодні зіткнувся продовольчий ринок.

Представниця Ощадбанку Марина Станатко представила сучасні фінансові інструменти, спрямовані на відновлення економічних процесів у державі.

На пленарному засіданні прозвучали доповіді науковців та експертів, зокрема професорів Львівської політехніки Юрія Рашкевича та Миколи Габреля, а також професора Інституту регіональних досліджень імені М.І. Долішнього НАН України Світлани Шульц. Ці доповідачі порушили питання теоретичного та практичного розуміння інноваційних технологій і регіональної політики у розвитку сучасного суспільства.

На секційних засіданнях ішлося про інноваційні ІТ-технології, інновації в економіці, фінансах і маркетингу, сучасні освітні технології вищої освіти.

─ Тематика доповідей цьогорічної конференції ─ про нові актуальні проблеми, причиною яких стали складні для нашої держави воєнні виклики, з якими ми неодмінно впораємося. Усі доповідачі говорили про підтримку регіональних ініціатив, про те, що саме їх мотивує до розуміння завдань науки для сучасних потреб воєнного стану, а також для потреб відбудови держави у післявоєнний час. Маємо сподівання, що проблеми, поставлені на конференції, неодмінно будуть розвʼязані, так само, як після попередніх конференцій, ─ упевнений координатор ІV Міжнародної науково-практичної конференції, старший дослідник ІППТ Назарій Попадинець.

Фото з конференції Фото з конференції Фото з конференції Фото з конференції Фото з конференції Фото з конференції Фото з конференції Фото з конференції Фото з конференції Фото з конференції Фото з конференції Фото з конференції Фото з конференції Фото з конференції Фото з конференції Фото з конференції Фото з конференції Фото з конференції