Від комп’ютерного інженера до топ сомельє України. Історія успіху випускника Політехніки

Юрій Мартинович, Центр комунікацій Львівської політехніки
Богдан Павлюх

Богдан Павлюх – відома персона у світі вина. Він перший з українських сомельє, хто отримав «Золотий диплом» Міжнародної асоціації сомельє (ASI), переможець конкурсу «Український сомельє – 2019», голова Львівського осередку Асоціації сомельє України та засновник школи «Wine is Easy School».

Та найцікавіше, що Богдан Павлюх випускник Львівської політехніки. У період між 2006 та 2012 роками він вивчав комп’ютерну інженерію в Інституті комп’ютерних технологій, автоматики та метрології. Здобув диплом бакалавра та диплом магістра.

– Пане Богдане, чому вирішили навчатися саме у Львівській політехніці?

Я свідомо хотів вивчати комп’ютерну інженерію, але не мав цілі, щоб вступити саме у Політехніку. Так вийшло, що зупинив свій погляд на Львівській політехніці, бо в ті роки вибір не був великий в тому напрямі. Зі школи мене більше цікавила математика, ніж, скажімо, мова. Мав здібності до точних наук. Я готувався до вступу, ходив на певні курси з математики й добре склав вступні іспити.

– У ході навчання у вас змінився інтерес. Розкажіть, як це сталося?

Так, на третьому курсі почав розуміти, що не хочу пов’язувати своє життя з комп’ютерною інженерією. Щоправда, в той момент я ще не бачив, куди це бажання може перетекти, бо чітко не знав, ким хочу стати? Але на літніх канікулах, у форматі легкого підробітку, пішов працювати в ресторан. Саме там відчув себе на своєму місці. Від четвертого курсу постійно паралельно працював. Поєднував навчання з роботою. Так, закінчивши університет, я вже розумів, що за фахом не працюватиму, а буду десь у ресторанній сфері.

Світ вина настільки великий, що його ніколи не осягнути на всі 100%

– Як виникло вино у вашому житті?

Перша моя робота була в компанії «!FEST». Я досить швидко навчався. Уже за пів року був адміністратором у закладі, де працював. За два роки роботи в ресторані мене зацікавила тема вина. Спершу почав самостійно вчитися, а потім закінчив курси сомельє. Не можу сказати, що до того я обожнював цей напій. Для мене – це був лиш один із багатьох напоїв. Але в певний момент часу я зрозумів, що світ вина набагато глибший і ширший. Осягнути його на 100 % просто неможливо. Тому цей факт, що перед тобою є так багато невідомого, цілий окремий світ, це, напевно, і зацікавило. Поступово почав перекваліфіковуватися на сомельє.

Спершу поєднував дві роботи: сомельє і менеджера. Але зрозумів, щоб досягти успіху в чомусь одному, то треба зробити вибір. У 2016–2017 роках менеджмент відійшов у сторону і я зосередив свою увагу суто на вині.

– У чому полягає робота сомельє?

Це робота в ресторані з напоями. Сомельє відповідає за наявність напоїв, їх зберігання, подачу, сервіс і так далі. Основне завдання, щоб клієнт, який приходить у ресторан, був задоволений сервісом. Також це робота спільно з шеф-кухарем, бо це поєднання їжі та напоїв. У ресторані завдання сомельє не вчити людей, як пити вино. У мене є власний навчально-дегустаційний проєкт щодо цього питання. У ресторані головне для сомельє – це підбір вин, створення винної карти, щоб гість залишився задоволений.

Дегустація – лиш 10% справи

– Наскільки багато доводиться дегустувати вина?

Дегустація – це лише вершина айсберга, напевно, 10% справи. Велика частина роботи сомельє – це інформаційний розвиток, вивчення матеріалу, винних регіонів, смаків, різних історій. Більшість часу – це проведення за спеціалізованою літературою, книжками, інтернет ресурсами. Дегустація – це практична частина. Можна навіть і не пити вино, пополоскати всі смакові рецептори і виплюнути. Це особливо вітається, коли якийсь винний фестиваль і треба спробувати, скажімо, двісті позицій вина за день. Тоді, роблячи ці маленькі ковтки, можна дуже швидко закінчити фестиваль. У сомельє споживання алкоголю не переходить у алкоголізм. Професія сомельє з цим практично не перетинається. Бо тут мова не про те, щоб напитися, а щоб зрозуміти смак.

– Що вам більше подобається, ця практична частина чи теоретична?

Не можна відділяти одне від іншого. Ви не зможете куштувати й описувати смак не розуміючи, що за цим стоїть. Бо розуміючи культуру і специфіку регіону, клімат, географію, бачиш стилістику вин, які вина виробляють у тому чи іншому регіоні. Не розуміючи одного або іншого, не можете бачити цілісної картини. Тоді ваша думка не буде об’єктивна.

– Розкажіть про ваші винні смаки.

Мої смаки тяжіють до ігристих вин за класичною технологією. Це здебільшого «Шампань». Якщо говоримо про білі вина – це вина з кислотністю. А червоні вина, то навпаки, ненасичені легкі й тендітні. Але мій смак й смак гостя можуть кардинально відрізнятися. Основне моє завдання – не диктувати гостю свій смак, а почути те, що йому подобається, задовольнити його смаки. Можливо, дати йому щось поекспериментувати. Але заздалегідь попередивши, що буде інша стилістика смаку.

– Яке найдорожче вино доводилося куштувати?

Якщо не помиляюся, воно коштувало близько 5 тисяч доларів за пляшку.

– Чи можна якось виокремити Львів або Західну Україну на винній карті світу чи України?

Ні, Львів – це маленька одиниця у винному світі. Ми не є винний регіон. А смаки постійно динамічно рухаються. Ми залежимо від світових тенденцій. Відзначу, що всі ці світові тенденції приходять в Україну з певним запізненням, мова йде навіть про роки. Але загалом стилістика дуже однакова, що на заході України, що на сході, що в центральній її частині.

В Україні позитивна динаміка розвитку культури споживання вина

– Якщо говорити про культуру споживання вина в Україні, чи росте вона?

Рівень споживання вина постійно росте. Якщо ми порівнюємо 2012 і 2022 роки, то це колосальний стрибок. Але, звісно, що Україна не є ключовим ринком для імпорту вина. Хоча загалом у нас позитивна динаміка. З кожним роком об’єми споживання та рівень споживання зростають. Споживачі стають дедалі обізнаніші й більше цікавляться вином, досліджують його, а не просто п’ють.

– Число сомельє теж росте?

Якщо говоримо про країну загалом, то кількість ресторанів, які мають сомельє, справді росте. У Львові цей відсоток має не дуже велику динаміку. Останні два роки через ковід є така річ, як економія, коли в ресторанах скорочують персонал, зокрема й сомельє. Але, для прикладу, у Києві може бракувати кваліфікованих сомельє.

Бути сомельє – це стиль життя

– На вашу думку, чи вважаєте себе успішним у своїй професії? Чи задоволені своїм вибором?

Оцінювати себе завжди складно. Точно знаю, що не варто зупинятися. Є ще дуже багато речей, які хочу більше вивчити й у них заглибитися. Світ вина далеко не сталий. Те, що знав тоді і те, що знаю зараз – це різна інформація. Ринок вина постійно змінюється. Змінюються закони, виникають нові регіони вина. Навіть найкращі сомельє світу постійно вчаться. Чи я успішний в Україні? Напевно, що так. Певних речей таки досягнув.

Зараз абсолютно не шкодую, що колись обрав фах сомельє. Я отримую задоволення від своєї роботи. Мало того, це не зовсім робота, це вже стиль мого життя. Вино стало нерозривним елементом мого життя. Тому на сто відсотків задоволений тим, ким став.

Богдан Павлюх Богдан Павлюх Богдан Павлюх Богдан Павлюх Богдан Павлюх