Як виглядає і функціонує університетська лабораторія освітньої програми «Інтернет речей»

За матеріалами сайту «Na chasi»
лабораторія ІоТ

У п’ятому корпусі Національного університету «Львівська політехніка» тривають пари. Поміж нескінченних білих коридорів знаходимо саме ту аудиторію, про яку гудить весь Університет уже два тижні – кабінет 605а. Що там чекає на любителів експериментувати?

Через два роки з моменту запровадження у Львівській політехніці освітньої програми ІоТ Львівський ІТ Кластер спільно з українськими ІТ-компаніями відкрив лабораторію Інтернету речей. Це один із кроків, запланованих Кластером: за словами Степана Веселовського, їхня місія – зробити найкращу технологічну освіту в Україні, а саме – у Львові.

Навіщо все це

– Ми хочемо відродити у Львові інженерну культуру, яку за роки ранньої незалежності ми втратили. Бути інженером знову стане модно, – пояснює Степан.

Для цього Львівський IT кластер змінює бакалаврські програми від першого курсу до останнього. Запрошують викладачів з індустрії, змінюють навчальні курси і додають сучасну інфраструктуру. Серед них – лабораторії, де студенти практикуватимуться. Розроблені програми затверджує Міністерство освіти.

Хто та як може використовувати лабораторію

У лабораторії зараз займаються студенти, що навчаються на програмі ІоТ. Тут облаштували 14 робочих місць, обладнаних комп’ютерами та приладами, необхідними для створення і конструювання «розумних пристроїв».

Студенти використовують осцилографи, мікропроцесори, мікроконтроллери, діоди. Тут є все, щоб працювати як над спільними завданнями, так і над розробкою власних проектів. За інноваційною програмою вже навчаються два курси.

Відтепер в аудиторії 605а Львівської політехніки викладачі розповідатимуть про новітні технології, а студенти бігтимуть на лабораторні заняття з предметів «Мікроконтролери», «Сенсори і виконавчі механізми», «Електроніка і цифрова схемотехніка».

лабораторія ІоТ лабораторні заняття лабораторні заняття