Alumni.Live: Прямий етер з Ольгою Юргою — про кар’єру в IT-рекрутингу, важливі навички та виклики

Артем Журавльов, студент кафедри журналістики та засобів масової комунікації
Ольга Юрга

У межах серії інстаграм-зустрічей Alumni.Live випускники Львівської політехніки діляться своїм досвідом і дають поради сучасним студентам. Цього разу гостею проєкту стала Ольга Юрга, випускниця нашого університету, яка вже майже десять років працює у сфері IT-рекрутингу. Ольга обіймає посаду директора з рекрутингу в компанії Avenga, де працює вже вісім років і керує командою з 13 осіб. Вона відповідає за рекрутинг в Україні та частково за глобальні напрями.

Яскраві спогади про навчання та вибір спеціальності

— Найяскравіші спогади — це люди, нові знайомства. З деким я досі тепло спілкуюсь, у мене з’явилися найкращі друзі. Для мене це також можливість нетворкінгу, — зазначила Ольга й додала: — Львівська політехніка для мене є місцем, де можна здобути не лише технічну освіту, а й цінний досвід і багаж знань. Це така собі школа виживання, яка допомогла адаптуватися до суспільства.

Ольга Юрга навчалася на менеджменті зовнішньо-економічної діяльності, але вибір спеціальності був складний. Вона зізналася:

Я, напевно, як і будь-яка інша людина, не дуже знала, ким хочу бути, але мала набір певних сильних якостей, які потрібно було підсилювати... Під час вибору спеціальності я прислухалася до рекомендацій батьків, також важливим фактором був бюджет.

Кар’єрний шлях і перший робочий досвід

Кар’єра в Avenga не була першим професійним досвідом Ольги.

— Я працювала постійно, як тільки мала таку можливість, починаючи з восьмого класу на літніх канікулах, — розповіла вона. — Основним поштовхом до пошуку роботи стала програма Work and Travel, у якій я взяла участь після третього курсу.

Саме цей досвід у США допоміг їй зрозуміти, що вона хоче бути фінансово незалежною, і після повернення дівчина влаштувалась адміністраторкою в готелі. Однак робота швидко набридла, і вона вирішила шукати можливості за фахом, що привело її в IT на позицію офіс-менеджера.

— Дуже швидко я зрозуміла, що мені цього замало, і стала поєднувати різні позиції в компанії. Рекрутинг — це те, з чим я хочу себе пов’язати, — пояснила Ольга, додавши, що пройшла курси у львівській IT-школі й отримала диплом рекрутера.

Виклики рекрутингу та нові тренди

З роками рекрутинг змінився, особливо під впливом нових технологій. Ольга підкреслила важливість автоматизації процесів:

— Що більше процесів ви можете автоматизувати, використати можливості ШІ, то краще для вашої команди.

Також вона зазначила, що сучасний рекрутинг базується на різноманітті й інклюзії:

— Незалежно від статі, раси, належності до різноманітних культур, компанії мають наймати різних людей, таким чином створюючи якісне та класне середовище.

Крім того, Ольга Юрга радить звертати увагу на вимірювання показників:

— Статистика — це дуже важливо, і завжди потрібно на неї зважати.

Перспективні напрями в IT

Щодо перспективних напрямів в IT, то, на думку Ольги, важливо обирати складніші професії, де менша конкуренція.

— Якщо ви вирішили себе випробувати, я б радила звернути увагу на складніші напрями, оскільки на них буде менше конкуренції. Це може бути, наприклад, напрям Data (аналіз даних, ШІ), — зауважила вона.

Важливо також бути готовим до викликів.

— Незважаючи на те, що зараз справді важкий час, моє кредо таке: завжди можна все, — наголосила наша випускниця.

Важливість LinkedIn

LinkedIn є ключовим інструментом для професійного розвитку. Ольга Юрга радить студентам якомога раніше створювати свої профілі:

— Що швидше ви почнете свою сторінку розбудовувати, то краще буде в підсумку.

Вона зазначила, що 90 відсотків кандидатів у її команду були відібрані через цю соціальну мережу. Крім того, LinkedIn пропонує можливості для налагодження професійних контактів і побудови особистого бренду.

Якщо ви маркетолог, то зашивайте у свій профіль ключові слова з маркетингу, — порадила Ольга. — Це одна з мереж, яка без додаткової реклами просуває класний контент.

Поради для проходження співбесід

— Пошук роботи — це також робота, а до будь-якої роботи треба готуватися, — наголосила Ольга й закликала студентів бути відкритими та зацікавленими, вивчати інформацію про компанію і підготувати запитання до роботодавця, наприклад, «З ким я буду працювати?», «Чи можу я навчатися?». Якщо ви не знаєте відповіді на запитання, не бійтеся сказати «не знаю», але, за словами Ольги, важливо думати й висловлювати свої припущення.

Виклики з початком повномасштабного вторгнення

Початок війни поставив компанію перед серйозними викликами, та Avenga виявилася готовою.

— Ми переважно працюємо зі США, і в них був певний рівень паніки... Ми завчасно релокували працівників зі сходу нашої країни та забезпечили релокацію за кордон тим, хто мав можливість виїхати, — розповіла Ольга й додала, що компанія швидко адаптувалася до змін, і значних труднощів вдалось уникнути.

Avenga Academy та можливості для студентів

— У нас є Avenga Academy, і таким чином ми набираємо студентів на різного роду курси, здебільшого інженерних напрямів, — зазначила Ольга. Вона пояснила, що компанія більше фокусується на оплачуваних стажуваннях і часто співпрацює з університетами, зокрема з УКУ.

Мотиваційні слова для студентів

Наприкінці інтерв’ю Ольга Юрга дала кілька мотиваційних порад студентам:

— Насамперед завжди залишайтеся людьми. Не бійтеся мріяти масштабно та планувати. Варто інвестувати в себе, у свій час, розвиток... Усе можливо.

Ольга Юрга Ольга Юрга Ольга Юрга Ольга Юрга Ольга Юрга