«Стараємося бренд «Львівської політехніки» нести достойно»: баскетболісти Університету успішно завершили сезон

Наталя Яценко, тижневик «Аудиторія»
баскетболісти

БК «Львівська політехніка» завершив сезон успішно – друге місце на чемпіонаті серед команд вищої ліги і друге місце у змаганнях Студентської баскетбольної ліги. Крім цього, хлопці цьогоріч спробували себе у стрит-болі й увійшли до вісімки найсильніших студентських команд.

Баскетбольну команду у Львівській політехніці сформовано ще в 90-х роках минулого століття. Основна команда, до якої входили професійні гравці, виступала свого часу навіть у суперлізі, а студентська грала як дубль. Двічі баскетболісти здобували першість на Універсіаді України. Тренером був Анатолій Заверикін, і всі домашні матчі відбувалися в спорткомплексі університету. Тепер же він – помічник головного тренера, майстра спорту України Ярослава Зубрицького.

Торік «Львівська політехніка» навіть не потрапила до вісімки найкращих у вищій лізі, а цього року здобула «срібло». Причиною такого прогресу стала зіграність команди й ігровий досвід, який вона набула за рік. Тренуватися хлопці змушені багато й часто: двічі на день, зранку й увечері, вони виходять на ігровий майданчик, інколи студентам-спортсменам доводиться й пропускати пари. Після трьох днів тренувань є один день відпочинку, під час змагань графік можуть змінювати. Наприкінці сезону тренувань менше, а після останньої гри до кінця літа – лише індивідуальні тренування, які особливо важливі для молодих гравців.

Лідерами команди є такі студенти, як Сергій Кузьменко, Вадим Палюх (капітан), Вадим Гуцалюк, Микита Базилев (замінив Андрія Співака, який є випускником). Допоміжні гравці – Павло Кич, Артем Сладюк, Олег Філь, Сергій Черненко. В іграх Студентської баскетбольної ліги, які охопили представників 180 вишів, грали всі студенти. А також – Остап Гарбуз, Максим Викрикач, Андрій Кашубович – юні, але перспективні. Денис і Максим Тютюнники (випускники), Роман Новіков, Михайло Насєнник, Дмитро Ходов, Андрій Кобєц, Максим Воробйов, які не є студентами, брали участь у чемпіонаті вищої ліги. Оскільки фінал ігор Студентської баскетбольної ліги збігся з чемпіонатом вищої ліги, то другі місця в обох змаганнях – це для команди дуже добрий результат. БК «Львівська політехніка» у травні спробувала себе й у стрит-болі 3×3 – виграла у змаганнях області, регіону й у фіналі посіла сьоме місце.

Які плани може плекати команда на наступний сезон?

– Стараємося бренд «Львівської політехніки» нести достойно, але у вищій лізі все залежить від фінансування, – каже Ярослав Зубрицький. – Для складу команди незмінним залишається завдання піднятися на сходинку вище або повторити досягнутий результат. Для цього студенти мають добрі умови для тренувань, підтримати їх приходить багато глядачів, серед яких – ректор. Щоб провадити змагання в суперлізі, у спорткомплексі потрібно більше глядацьких місць.

баскетболісти баскетболісти баскетболісти баскетболісти