Діаспора Україні: Чикаго

Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою
Демонстрація в Чикаго

Підтримка української діаспори Чикаго є потужною з перших днів російського вторгнення. Так, уже 25 лютого в Українському культурному центрі Чикаго відбулась зустріч із сенатором Діком Дурбіним, де представники українських патріотичних, молодіжних громадських організацій заявили про себе та про потребу допомоги Україні. Того ж дня , ввечері, сотні українців провели в Міленіум парку мітинг, де вимагали зупинити агресора, відключити росію від SWIFT, вислати війська НАТО в Україну тощо. Протестувальники активно заявили про себе – мітинг транслювався по всіх чиказьких телеканалах.

Наступного дня обурення російською агресією не вщухло, українці Чикаго пройшли через центр міста до Міленіум парку з вимогами рішучих дій від президента США. Того ж дня з передмістя Іст-Данді вирушив караван вантажівок з синьо-жовтими прапорами, який охрестили «караваном свободи», довжина такого протесту сягнула близько сотні транспортних засобів.

Вагому роль у допомозі Україні в цій жахливій та кровопролитній війні відіграє організація «HelpUkraineTogether.com», до якої входять не тільки українці, а й просто небайдужі до цієї проблеми. Завдяки їхніх зусиллям з початку воєнного стану в Україні, в Чикаго відбулося три великих мітинги.

27.02.2022 основною ідеєю мітингувальників було збільшення інтересу місцевої влади та суспільства до проблеми російської агресії. Серед учасників були не тільки українці, а й представники інших діаспор: польської, литовської, латвійської, грузинської, білоруської тощо.

Другий мітинг відбувся 6.03.2022 біля головної скульптури Чикаго «Bean».

Під час нього було піднято українські прапори. Найважливішим меседжем, який протестувальники прагнули донести до уряду США та верхівки НАТО, було закриття неба для польотів над Україною та збільшення санкцій для країни-агресора.

Крім того, благодійним фондом Revived Soldiers Ukraine було створено потужну інсталяцію, яка мала на меті показати, якими є злочини росії проти народу України.

Останній мітинг на сьогодні відбувся зовсім нещодавно, 13.03.2022, біля Собору Святих Володимира та Ольги. Основною його ідеєю стало закриття неба над Україною.

Крім того, Українська діаспора в Чикаго створила канал у телеграмі «Разом ми сила», сторінку в Instagram @helpukrainetogethercom та офіційний сайт, де поширюють всю найважливішу інформацію щодо мітингів, їхної організації, збору коштів та інших необхідних речей для ЗСУ, біженців.

Також українці Чикаго спільно з іншими небайдужими людьми працюють над друкованою продукцією (флаєри та стікери) з QR-кодами, якими можна поділитися з колегами, родичами, друзями, які скеровують їх до різних можливостей допомогти Україні.

Варто зазначити, що команда HelpUkraineTogether.com має безліч підрозділів: адміністративний, волонтерський, візуал/фото, копірайтинг, розробка сайту, оновлення з Meest, сортування та пакування коробок, списки з Amazon, соцмережі, зв’язки зі ЗМІ, організація протестів. Кожен з підрозділів виконує свою роботу, але всі вони об’єднані одним – вірою в те, що Україна вистоїть у цій непростій боротьбі.
 

Повний текст з ілюстративним матеріалом читайте на сайті Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою.