Діаспора Україні: Нова Зеландія

Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою
Демонстрація в Новій Зеландії

Україну у боротьбі з агресором підтримує весь світ, і особливо ті країни, де згуртовані українські громади всіма можливими способами доносять правду про злодіяння рф на їхній Батьківщині. З перших днів вторгнення ворога на територію України українці в Новій Зеландії розгорнули свій фронті у цій героїчній боротьбі.

Мітинги на підтримку України відбулися у всіх великих містах країни, зокрема у Окленді та Крайстчорчі, а також у столиці – Веллінгтоні.

Саме столиця Нової Зеландії стала епіцентром акцій на підтримку України, бо у цьому місті працює потужна українська організація Ukrainian Gromada of Wellington. Представники громади, активні українці, окрім організації мітингів, працюють ще в кількох напрямах, зокрема комунікують з високопосадовцями Нової Зеландії. Так, 9 березня українці Веллінгтона виступили в Парламенті перед спікером Тревором Маллардом та прем’єр-міністркою Джасіндою Арден.

Дякуючи за розуміння і підтримку, представники громади просили від Нової Зеландії швидких суворих санкцій щодо рф, наголошували на важливості надання гуманітарної допомоги Україні та безпечного притулку українським біженцям. І про те, що українців почули, свідчить активне підписання петиції про допомогу українцям, що стосується нових категорії віз, можливості прибуття до Нової Зеландії без віз та пріоритету у видачі документів та квот біженцям, а також такий коментар: «Коли чуєш у Новій Зеландії «Слава Україні!» українською від прем’єр-міністрки, то хочеться сказати, що Україна буде!» (Ольга Воробей, Ukrainian Gromada of Wellington). Також українці Нової Зеландії ініціювали зустріч онлайн із представниками посольства України, щоб спільно протидіяти ворогові. Зокрема, йдеться про посольство рф, що діє у Веллінгтоні і поширює неправдиву інформацію про Україну на своїх офіційних сторінках. Організація Ukrainian Gromada of Wellington закликала усіх боротися проти путінської пропаганди, повідомляти про новостворені фейки, які посольство рф поширюватиме у Новій Зеландії. Також значно підсилила ефект пікетувань ворожого посольства петиція про вигнання посла рф з Нової Зеландії.

Ще українці Веллінгтона запланували низку заходів для збору коштів постраждалим від війни громадянам України. Зокрема вже планується акція #CookForUKRAINE за участю кондитерів, які продаватимуть свої солодощі, щоб фінансово підтримати українців.

Спротив української громади російській агресії неабияк впливає на всіх жителів Нової Зеландії. Новозеландці долучаються до богослужінь у церквах, де моляться за мир в Україні.

Представники ЗМІ охоче спілкуються з українцями, «багато кореспондентів і багато задіяних українців – не встигали давати інтерв’ю» – ділиться враженнями одна з активісток Ukrainian Gromada of Wellington. Будівлі Нової Зеландії, як і багатьох країн світу, підсвічують кольорами українського прапора, а над Парламентом три дні поспіль майорить наш стяг.

Представники різних національностей долучаються до мітингів на підтримку України, носять одяг кольорів українського прапора, щоб показати свою солідарність з українцями. Людей неабияк манить вже навіть сама атмосфера у Веллінгтоні – представники української громади завершують приготування до одного з мітингів під акомпанемент скрипки. Юний скрипаль у вишиванці грає гімн України.

Запал і настрій українців блискавично передається усім, бо як інакше пояснити те, що новозеландець з хорватським корінням співає «Ой у вишневому саду» перед посольством рф у Веллінгтоні і передає нам ось таке повідомлення: «Молодець, Україно! To me it is allegory, this song here and now. The boy is Russia. The young woman finding her strength at the end is Ukraine (sorry for my funny accent)».

З таким народом Україна непереможна!
 

Повний текст з ілюстративним матеріалом читайте на сайті Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою.