Діаспора Україні: Південно-Африканська Республіка

Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою
Демонстрація у ПАР

Завдяки зусиллям діаспори Україну чують, підтримують, за неї моляться і вболівають на всіх континентах світу! На теренах Африки неоціненний внесок у цьому керунку роблять партнери МІОКу – Українська асоціація в ПАР.

Незважаючи на те, що ПАР і росія тісно пов’язані, зокрема входять до політичного союзу БРІКС/BRICS (куди ще належать Бразилія, Індія і Китай), українські діаспоряни сміливо протестують і просять місцевий уряд підтримати Україну.

Починаючи від 25 лютого 2022 року, з ініціативи Української асоціації в ПАР у різних містах країни (Кейптаун, Преторія, Дурбан) регулярно відбуваються мирні протести з вимогою до путіна зупинити війну в Україні. Також активісти звертаються до уряду Південної Африки з проханнями:

  • публічно засудити вторгнення росії в Україну;
  • дозволити безвізовий в’їзд для українців, чиї родичі проживають у Південній Африці;
  • використати усі політичні інструменти (зокрема БРІКС), щоб припинити російську агресію;
  • зупинити економічну співпрацю з окупантом;
  • припинити будь-яку ядерну співпрацю чи закупівлі з росією;
  • денонсувати безвізовий режим із рф;
  • припинити дію ліцензії телекомпанії «russia today» на території Південної Африки.

Потужним напрямом роботи громадської організації українців ПАР є культурна дипломатія. На сторінці Асоціації у соціальних мережах регулярно з’являється не тільки правдива інформація про події в Україні, а й відео підтримки України від небайдужих південноафриканців, активно розвінчуються засіяні рашистською пропагандою міфи про расизм в Україні. До того ж ГО організовує безоплатний показ українських короткометражок з англійськими субтитрами, що сприяє побудові культурних мостів між країнами.

Не менш важливою підтримкою для українців на території Південної Африки, де немає жодної української церкви, є організація молитовних служб за мир в Україні. Так, відомо про організацію богослужінь у сербському храмі в Йоганнесбургу і нідерландській церкві у Кейптауні.

Олеся Лоубшер, президентка Української асоціації в ПАР, описує життя українського мігранта за тисячі кілометрів від України в цей період так: «Четвер (24 лютого 2022 р. – ред.) був днем, який ми запам’ятаємо назавжди. Це був довгий, важкий і заплутаний день. Мою країну атакують. Найскладніше – бути далеко і не мати певності в тому, що відбувається… Але все одно цілий день відчувалося, що я на передовій: дзвінки, реакції, коментарі, брифінги, зустрічі та… акції протесту, організовані на завтра. Дякую за підтримку від усієї родини, друзів та партнерів, за всі дзвінки та повідомлення. Я вірю, що в кінці все буде добре».

Українській діаспорі дуже непросто працювати в проросійській країні, але своїм прикладом українці ПАР надихають інші громади впевнено відстоювати інтереси нашої батьківщини, незважаючи ні на що.

Знайте, Україна пишається мати таких амбасадорів, як ви!

Слава Україні!
 

Повний текст з ілюстративним матеріалом читайте на сайті Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою.