Діаспора Україні: Польща

Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою
Допомога українцям у Польщі

Широкомасштабне вторгнення росії в Україну, що відбулося 24 лютого 2022 року, зумовило потоки мільйонів українських жінок і дітей до найближчих країн ЄС. Згідно з даними Агентства ООН у справах біженців, станом на 16 березня 2022 року чисельність українських біженців становила майже 3,2 мільйона осіб, з яких більше 1,9 мільйона перебуває у Польщі. Загалом у цій країні зосереджена найбільша кількість українських шукачів притулку відносно усіх інших країн ЄС.

Визначальну роль в організації допомоги українцям, які прямують до Польщі, зіграли саме українські діаспорні організації, адже роботи самих лише державних структур при такій кількості біженців виявилося недостатньо.

Українські організації у Польщі зайняли практично всі ніші у сфері надання допомоги українським біженцям: починаючи від волонтерства в пунктах обігріву, забезпечення гарячою їжею та необхідними речами до структурованого інформаційного супроводу.

Так, організація «Український дім у Варшаві», керівником якої є Мирослава Керик, створила спеціальний інформаційний портал та розробила відео інструкції для зручного використання; запустила телефонну інфолінію, що працює щодня й приймає понад 2000 дзвінків у день.

«Ми шукаємо тимчасові квартири, підтримуємо інші організації та установи, дякуємо нашим волонтерам!» – зазначають очільники організації у соціальних мережах.

Окрім цього, українські організації, а саме Фундація «Наш вибір» та «Український дім у Варшаві», стали партнерами окремої платформи «Пошук безкоштовного житла».

Важливо підкреслити, що в так званих «рецепційних центрах», які розгорнув Департамент з питань іноземців у Польщі, розповсюджують інформаційні листівки, де «Український дім у Варшаві» та Фундація «Наш вибір» вказані як рекомендовані центри для отримання юридичної та психологічної допомоги, а також безкоштовного житла.

Також ці організації працюють як центри збору гуманітарної допомоги для ЗСУ. Зокрема, на своїй сторінці у Facebook, Мирослава Керик подякувала за збір коштів та закупівлю 1500 аптечок, які вже доставлені в Україну, а також автомобіля швидкої медичної допомоги, що має усе необхідне оснащення для рятування життя. Збірка коштів відбувалася в рамках акції «Солідарні з Україною». До неї також доєднався фонд братів Шептицьких.

Додатково ведеться збір гуманітарної допомоги для українських жінок, які прибули до Польщі з дітьми та потребують найнеобхідніших речей.

Ще один важливий напрям діяльності українських організацій у Польщі – проведення інформаційних кампаній, протестів, мітингів та інших масштабних публічних заходів. Варто згадати мітинги під гаслом «Україна в ЄС негайно!» (9–10 березня 2022 р.), що відбулися біля Міністерства закордонних справ Польщі, Посольства Федеративної Республіки Німеччина, посольства Франції у Польщі; триденну акція із закликом «Закрийте небо над Україною!» (4–6 березня 2022 р.), що відбувалася у Варшаві біля Палацу культури і науки. Її мета – привернути увагу до нагальної необхідності створення безповітряної зони над Україною задля збереження життів мирних жителів, які гинуть в Україні від ракетних обстрілів російськими літаками.
 

Повний текст з ілюстративним матеріалом читайте на сайті Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою.