Діаспора Україні: Вашингтон

Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою
Демонстрація у Вашингтоні

Українці Вашинтону змобілізували зусилля для допомоги Україні перемогти агресора.

Діаспора цього штату мало не щодня організовує акції, мітинги та демонстрації (10 березня відбулася вже 11 акція під Білим домом), аби висловити свою солідарність з Батьківщиною й закликати владу країни проживання та світ надавати нам гуманітарну й військову допомогу. Основними організаторами акцій є американські громадські організації United Help Ukraine, Razom for Ukraine, UCCA, Ukrainian American Veterans. До Вашингтона як до столиці з’їжджаються люди з усієї країни і це не лише представники діаспори. Підтримати нас на вулиці виходять й представники інших національних громад – білоруської, грузинської, а також групи під прапорами країн Балтії. Головні вимоги – посилити політику стримування росії, позбавити росію доступу до повітряного простору над Україною, посилити санкції проти країни-агресорки. Ірина Петровська-Марчіано, одна з мітингувальників, зазначила: «Україна не має часу чекати. Рішення мають прийматися вчора. Ми самі можемо захистити нашу землю, але ми не можемо захистити її з голими руками». Під час акції 10 березня 2022 року демонстранти розгорнули величезний стяг нашої держави під вікнами російського посольства у США. Також під цим посольством активісти встановили вказівний знак «Шлях президента Зеленського.

Згадані вище заходи є надзвичайно важливими, адже вони впливають на формування думки інших громадян Америки. Так, близько 74% американців переконані, що Сполучені Штати та їхні союзники по НАТО повинні встановити над Україною безпольотну зону (за результатами соціологічого опитування Ipsos), а 81% жителів США вважають, що Вашингтон повинен запровадити додаткові санкції проти Росії.

Варто відзначити й волонтерську діяльність української громади Вашингтону для надання гумантіарної допомоги Україні. Організація United Help Ukraine активно збирає кошти на закупівлю медичного обладнання, засобів невідкладної допомоги для постраждалих в Україні людей, а також докладає зусилля щодо підтримки біженців та внутрішньо переміщених людей, забезпечуючи евакуаційний транспорт, продукти харчування та медикаментами.

Гуманітарну допомогу діаспоряни надсилають поштою Meest, яка зараз безкоштовно доставляє її з країн Північної Америки та Європи.

Неможливо омитути увагою й підтримку України з боку влади Сполучених Штатів Америки. Згадаємо, що у США запровадили санкції проти низки російських банків, заявили, що готові прийняти українських біженців, ввели санкції проти торгового сектору Росії та Білорусі, а також оборонного сектору Росії. Окрім цього, Сполучені Штати Америки забороняють весь імпорт нафти з Росії.

Демонстрація у Вашингтоні Демонстрація у Вашингтоні Демонстрація у Вашингтоні Демонстрація у Вашингтоні Демонстрація у Вашингтоні Демонстрація у Вашингтоні