Фахівці Університету і їхні зарубіжні колеги впевнені, що село Підгірці може стати привабливою місциною для туристів

Борис Козловський, прес-служба Львівської політехніки
на конференції «Збереження та ревалоризація пам’яток села Підгірці...»

Днями у Національному університеті «Львівська політехніка» відбулася міжнародна науково-практична конференція «Збереження та ревалоризація пам’яток села Підгірці. Відтворення втраченої дерев’яної церкви св. Михайла».

Нагадаємо, що поняття «ревалоризація» означає процес переоцінки цінності будь-якого об’єкта, що стало одним із популярних способів використання і переосмислення історичної, культурної та інших видів спадщини у постійно мінливому суспільстві.

Якщо ви не були у селі Підгірці Бродівського району на Львівщині, то багато втратили. Насамперед вас зачарує і приголомшить своєю красою і величчю тутешній палац – пам’ятка архітектури пізнього Ренесансу. Ця архітектурна перлина зведена у 1635–1640 роках під керівництвом архітектора Андреа дель Аква за вказівкою коронного гетьмана Cтаніслава Конецпольського. Масштабна споруда є одним з найкращих зразків поєднання ренесансного палацу з бастіонними укріпленнями. Останніми роками дещо зроблено для порятунку цієї унікального рукотворного творіння. Але для реконструкції палацу потрібні величезні кошти. Тому громадськість, архітектурна спільнота постійно апелюють до влади усіх рівнів, вітчизняних і зарубіжних інституцій, меценатів.

Але не замком єдиним славне це село. Перлина дерев’яної архітектури – церква святого Михайла – була втрачена у пожежі. Від неї залишився лише фундамент у вигляді хреста. Велику цінність становлять стародавній костел, так званий Гетьманський заїзд, паркова зона, кладовище, увесь довколишній мальовничий ландшафт.

До проведення конференції долучилися чимало організацій. Мотором цього непересічного науково-практичного зібрання, за словами директора Інституту архітектури професора Богдана Черкеса, стала доцент кафедри дизайну та основ архітектури Ореста Ремешило-Рибчинська. Підгірці – це велика частка її життя, думок і душевних устремлінь, починаючи ще від дипломної роботи, пов’язаної із спадщиною цього села – стародавнього Пліснеська. Впродовж 1996–2016 років вона ініціювала і провела літні експедиції, де разом із вітчизняними та закордонними колегами (зокрема, з Віденського технічного університету) та студентами з України, Австрії, Польщі здійснила науково-пошукові роботи: культурологічні проходи, архітектурні обміри замкового ансамблю, палацу, костелу дерев’яної церкви, Гетьманського заїзду, кладовищ, дендрологічні дослідження та паркову археологію.

У перший день конференції у вестибюлі головного корпусу Університету було урочисто відкрито виставку, на якій представлено результати багаторічних досліджень і обмірів, фактично уся архітектурна і археологічна спадщина Підгірців. У цей же день господарі разом з гостями виїхали у Підгірці, щоб на власні очі побачити, у якому стані перебувають усе це історичне надбання.

Гарний заспів до зацікавленої розмови на конференції про долю архітектурних і археологічних пам’яток зробила поетичним рядком Ореста Ремешило-Рибчинська:

Майнув крилом столітній ворон
Над сущим Плесняви вогнем,
Який жевріє у легендах
Та в піснях монахів з отцем...
Їх лихоліття не зламало,
Лиш віру в правду захитало...
То ж хай горить вогонь Плесняви,
Зазнають ще Підгірці слави!

Проректор з наукової роботи Львівської політехніки професор Наталія Чухрай зазначила, що архітектурно-історична спадщина – це велика цінність не лише Львівщини та України, а й Європи і всього світу.

Директор Інституту архітектури Університету професор Богдан Черкес зазначив, що ця міжнародна конференція має три складові – практичну, фінансову і наукову. Його найбільше цікавить остання складова:

– Довкола Підгірців крутиться багато людей, але майже нічого не написано. Згадуються слова одного московського професора, який казав: «Вічне, яке не описано, не є вічним». Я б перефразував: «Вічне, яке не описане англійською мовою, не є вічним». Ми з проректором Наталією Іванівною Чухрай готові надати авторам платформу, англомовний журнал для публікації статей за матеріалами цієї конференції.

Думками щодо подальшої долі архітектурно-археологічної спадщини села Підгірці поділилися директор Національної галереї мистецтв імені Б. Возницького Тарас Возняк, професор Марина Доерінг-Вільямс – директор Інституту історії архітектури і археології Віденського технічного університету, архітектор Герхард Гаузер, доктор Антон Кралер з університету Інсбрука – фахівець з інженерії дерев’яних споруд. Він, до речі, коли подивився на дерев’яну архітектуру у Шевченківському гаї міста Львова, був просто у захваті від майстерності українських майстрів.

Під час «круглого столу» виступили доцент Володимир Лопатько з Харківського національного університету будівництва і архітектури, завідувач кафедри реставрації мистецької спадщини нашого університету Микола Бевз, доцент цієї кафедри Олег Рибчинський, директор громадського об’єднання «Шолом – Підгірці» Ігор Кавич, сільський голова Підгірців Надія Михайлищин, яку представила генеральний план розвитку села. У роботі конференції взяли участь і представники влади, зокрема в.о. директора департаменту Львівської облдержадміністрації Оксана Ткачук.

Учасники конференції висловили сердечну подяку директорові Українсько-Австрійського центру науки, освіти і культури пану Андреасу Віннігеру за матеріальну підтримку цього поважного науково-практичного заходу.

Після закінчення ми попросили доцента Оресту Ремешило-Рибчинську підсумувати все побачене і почуте на конференції:

– Ми ухвалили резолюцію конференції, яка зараз допрацьовується, зокрема, нашими зарубіжними партнерами. Учасники конференції дійшли висновку, що необхідно розробити документацію на затвердження охоронних зон ландшафту з нанесенням територій архітектурного та археологічного комплексів і продовжити подальші дослідження, провести експертизу існуючого Генерального плану розвитку села та надати рекомендації щодо його вдосконалення.

Учасники конференції вирішили також, що, крім згаданих пам’яток, до культурного ландшафту слід зарахувати й інші об’єкти, скажімо, церкву у селі Ніжні Підгірці, школу, збудовану ще у австрійський період. Є чимало пам’яток житлової архітектури, які також треба зберігати. Ставимо перед собою завдання не створювати ще один заповідник, а включити усі пам’ятки разом з Пліснецьком до складу Національного або Культурного парку, який би охоплював і архітектурні пам’ятки, і природні місця з відповідними границями ландшафту. В результаті створення такого парку варто було б почати інтенсивно пропагувати і розвивати особливий туризм. Не такий, який зараз можемо спостерігати. Приїхав автобус, з нього «висипалось» 30–50 туристів, побігли до замку, там сфотографувалися чи зробили селфі – й назад. Слід практикувати туризм родинний – екологічний чи «зелений». Думаю, знайдуться люди, охочі пожити у патріархальній атмосфері. Для цього треба зберегти і примножувати фермерські господарства.

Дуже важливо, що ми предметно обговорили проблему відновлення церкви св. Михайла. Це не лише устремління архітекторів, а й бажання мешканців Підгірців. Вирішили, що наша резолюція, підписана також і нашими міжнародними партнерами, буде скерована до органів влади, пам’яткоохоронних інституцій усіх рівнів, до ЮНЕСКО з тим, щоб отримати дозвіл на відтворення пам’ятки cакрального мистецтва.

Я чудово розумію, що ця поважна конференція не вирішить усіх проблем спадщини Підгірців разом зі стародавнім городищем Пліснеськом, але, як кажуть, вода камінь точить. Я відчула прагнення усіх учасників конференції продовжувати невтомну працю у цьому напрямі.

на конференції «Збереження та ревалоризація пам’яток села Підгірці...» на конференції «Збереження та ревалоризація пам’яток села Підгірці...» на конференції «Збереження та ревалоризація пам’яток села Підгірці...» на конференції «Збереження та ревалоризація пам’яток села Підгірці...» на конференції «Збереження та ревалоризація пам’яток села Підгірці...» на конференції «Збереження та ревалоризація пам’яток села Підгірці...» на конференції «Збереження та ревалоризація пам’яток села Підгірці...» на конференції «Збереження та ревалоризація пам’яток села Підгірці...» на конференції «Збереження та ревалоризація пам’яток села Підгірці...» на конференції «Збереження та ревалоризація пам’яток села Підгірці...» на конференції «Збереження та ревалоризація пам’яток села Підгірці...» на конференції «Збереження та ревалоризація пам’яток села Підгірці...» на конференції «Збереження та ревалоризація пам’яток села Підгірці...» на конференції «Збереження та ревалоризація пам’яток села Підгірці...» на конференції «Збереження та ревалоризація пам’яток села Підгірці...» на конференції «Збереження та ревалоризація пам’яток села Підгірці...» на конференції «Збереження та ревалоризація пам’яток села Підгірці...» на конференції «Збереження та ревалоризація пам’яток села Підгірці...» на конференції «Збереження та ревалоризація пам’яток села Підгірці...» на конференції «Збереження та ревалоризація пам’яток села Підгірці...» на конференції «Збереження та ревалоризація пам’яток села Підгірці...» на конференції «Збереження та ревалоризація пам’яток села Підгірці...» на конференції «Збереження та ревалоризація пам’яток села Підгірці...» на конференції «Збереження та ревалоризація пам’яток села Підгірці...» на конференції «Збереження та ревалоризація пам’яток села Підгірці...» на конференції «Збереження та ревалоризація пам’яток села Підгірці...» на конференції «Збереження та ревалоризація пам’яток села Підгірці...» на конференції «Збереження та ревалоризація пам’яток села Підгірці...»