«Інженерія та робототехніка»: на базі Університету відкрили потужний науково-дослідний та освітній центр для студентів

За матеріалами сайту Львівської обласної військової адміністрації
Фото з відкриття Центру

27 червня 2024 року в Національному університеті «Львівська політехніка» відкрили Науково-дослідний та освітній центр «Інженерія та робототехніка». Його створили для розвитку практичних навичок серед студентів прикладної механіки та машинобудування. Зокрема, він стане не лише потужним осередком для розвитку технологій, а й базою для плідної співпраці між бізнесом та закладами вищої освіти.

Реалізували ідею створення Центру за фінансування Проєкту USAID «Економічна підтримка України» на загальну суму близько 500 тисяч доларів.

«Проєкт USAID співпрацює зі Львівською політехнікою від початку літа 2022 року, щоб сприяти розвитку науково-дослідницької кооперації між наукою та бізнесом. Цього разу бренд USAID надав критично важливе обладнання для розширення центру та університету. Це обладнання для обробки та виробництва, а також для аналізу та виготовлення матеріалів.

Також завдяки нашому партнерству Львівська політехніка навчила своїх науково-педагогічних працівників користуватись новим обладнанням, тож тепер вони готові навчати і студентів. Ці оновлені навчально-методичні матеріали дадуть змогу інтегрувати новітні технології в навчальні програми. Ми сподіваємось і віримо, що створення цього центру значно посилить практичну підготовку та дослідницькі можливості університету. Студенти отримають освіту найвищого рівня та практичний досвід роботи з обладнанням, яке відповідає іноземним стандартам. Сподіваємось на плідну співпрацю між університетами та бізнесом», – зазначила заступниця директора Проєкту USAID в Україні Кірстен Пфайффер.

Як розповів начальник Львівської ОВА Максим Козицький, це обладнання дасть можливість студентам здобути практичні навички з програмування та керування роботами, а також проводити дослідження в галузі штучного інтелекту, автоматизації та інших інноваційних напрямів.

«Завдяки високоточному обладнанню студенти зможуть займатися машинобудуванням – аж до виготовлення найдрібніших деталей. Якщо донедавна вони вивчали все лише за комп’ютерами, то тепер братимуть участь у реальному виробничому процесі, а після закінчення університету одразу зможуть розпочинати роботу як фахівці, що мають практичний досвід. У центрі є лабораторія робототехніки, інклюзивна лабораторія, де зможуть займатися науковці з порушеннями зору, а також лабораторії аналізу та обробітку металу», – пояснив Максим Козицький.

Він також додав, що Центр може слугувати додатковою базою для підприємств Львівщини, які займаються фрезеруванням та металообробкою, а також основою для спільних досліджень Університету й бізнесу.

«Львівська політехніка впевнено перетворюється на технологічний хаб для розвитку, навчання та виробництва. Дякуємо американському народові за те, що подарував нашій молоді цей центр. Дякуємо за всю підтримку, яку ми відчуваємо від вас у цей історичний час. Надіюся, нові можливості, які ми отримали, дадуть поштовх експорту продукції і розвитку металообробки у Львівській області», – наголосив Максим Козицький.

Центр створено завдяки Tech StartUp School Національного університету «Львівська політехніка» за сприяння та фінансової підтримки Проєкту USAID «Економічна підтримка України».

Довідково

Проєкт USAID «Економічна підтримка України» створили для зміцнення економіки України, яка постраждала в результаті вторгнення росії. Проєкт USAID підтримує релоковані підприємства та внутрішньо переміщених осіб (ВПО), а також місцеві інституції на нещодавно звільнених територіях України і допомагає їм у відбудові життєдіяльності й використанні підприємницьких можливостей для відновлення стійкої післявоєнної економіки.

Фото з відкриття Центру Фото з відкриття Центру Фото з відкриття Центру Фото з відкриття Центру Фото з відкриття Центру Фото з відкриття Центру Фото з відкриття Центру Фото з відкриття Центру Фото з відкриття Центру