Львівська політехніка підтвердила звання найкращого технічного університету країни за підсумками Консолідованого рейтингу 2024

За матеріалами порталу Освіта.ua
Заставка до матеріалу

Портал Освіта.ua оприлюднив традиційний щорічний Консолідований рейтинг українських закладів вищої освіти.

Консолідований рейтинг українських університетів 2024 року охоплює результати 235 закладів вищої освіти, а також містить 10 тематичних підрейтингів, у яких визначено: найкращі класичні університети, найкращі технічні, аграрні, педагогічні, медичні та мистецькі виші, а також найкращі приватні університети, найкращі виші Києва, регіонів і областей України.

Традиційно для укладання Консолідованого рейтингу ЗВО використано відомі рейтинги університетів країни: «Топ-200 Україна», «Scopus» та «Бал НМТ на контракт», кожен з яких використовує важливі критерії оцінювання.

  • У рейтингу «Топ-200 Україна», укладеному Центром міжнародних проєктів «Євроосвіта», використано дані прямих вимірів, виставлені на відкритих вебресурсах незалежних національних і міжнародних організацій. Під час формування рейтингової таблиці враховано сучасні тенденції розвитку вищої освіти, що перебуває в стані глибинних змін у ході здійснюваних реформ та зазнає великих втрат у результаті повномасштабного воєнного вторгнення росії в Україну.
  • Результати рейтингу «Scopus» засновано на показниках бази даних Scopus, що є інструментом для відстеження цитованості наукових статей, опублікованих закладом освіти або його співробітниками в наукових виданнях.
  • Рейтинг «Бал НМТ на контракт» містить інформацію про показники середнього бала національного мультипредметного тесту вступників, яких 2023 року зараховано до вишів на навчання за контрактом. Цей рейтинг фактично визначає лідерів серед закладів освіти, у яких вступники виявили бажання здобувати вищу освіту за власні кошти.

Результати Консолідованого рейтингу – 2024

За підсумками Консолідованого рейтингу 2024 року лідером вищої освіти є Київський національний університет імені Тараса Шевченка, який очолює перелік найкращих університетів країни восьмий рік поспіль. Цей університет також є лідером у підрейтингу класичних університетів України.

Друге місце рейтингу цьогоріч посів Львівський національний університет імені Івана Франка.

Третє місце Консолідованого рейтингу 2024 року обійняв Національний університет «Львівська політехніка». Цей заклад також, як і минулоріч, визнано найкращим технічним університетом країни.

Докладніше – на порталі Освіта.ua.

Рейтингова таблиця Рейтингова таблиця