«Мені 22 роки, і я встигла попрацювати в громадському, державному та бізнесовому секторах» – інтерв’ю з випускницею Університету Яною Руденко

Ростислав Дмитрук, Яна Петрова, фахівці групи зв’язків з випускниками
Випускниця Університету Яна Руденко

– Коли і чому вирішили стати волонтером?

– Я почала шукати можливості для молоді, як тільки дізналася, що вступила до Львівської політехніки. У наш час недостатньо просто мати диплом. Потрібно бути активним, мати широке коло знайомств та бути в тренді. У мене були цілі: практикувати англійську, знайти свою «тусовку», пізнавати себе. У підсумку, AIESEC дав мені можливість розвиватися професійно, реалізовуючи суспільно корисні проєкти. Ми створили десятки соціальних проєктів, які мають на меті досягти Цілей Сталого Розвитку 2030 від ООН.

– Чому саме AIESEC? Які можливості дає програма волонтерства?

– AIESEC – це міжнародна молодіжна громадська організація, що розвиває лідерство серед молоді через волонтерські та професійні стажування. Кожен студент має можливість поїхати за кордон на стажування, аби розвинути свої особисті навички: комунікацію, роботу в команді, емоційний інтелект та інші. Взимку 2019 року я взяла участь у програмі Global Volunteer в Італії. Якщо коротко, це +1 країна на власній мапі та 7 міст, 63 дні стажування, 3 нових друзів, 100 учнів та одне велике захоплення – Італія.

Які виклики постають у цій діяльності?

– В Україні люди не розуміють, навіщо робити речі, за які ніхто не заплатить. Я вважаю це за потрібне – почати працювати безоплатно студентам та молоді, аби навчитися, змогти показати себе. Якщо буде крутий результат і гарно налагоджений контакт, з роботодавцями, наприклад, – то обов’язково буде винагорода за старання.

Як звичайний українець може долучитися?

– Є багато проєктів, громадських організацій, фондів – виберіть те, що вас торкається найбільше, за що у вас болить. Ви можете, наприклад, піти у притулок для тварин та погратися з ними, взявши з собою хліб та ковбасу. Ви можете піти в лікарню і стати донором крові. Можна також здати речі, які не носите, але маєте в гарному стані, безхатченкам. Якщо не можете долучитися фінансово, ваша допомога, присутність, підтримка цінуються не менше.

– Які плани на майбутнє? Не втомились волонтерити?

– Всьому свій час і термін. Я вже відійшла від AIESEC, але волонтерство та благодійність мають залишитися в моєму житті. Віддавати часто приємніше, ніж приймати. Наразі я планую працювати в бізнес-секторі, аби побудувати кар’єру. Є думки щодо власної справи, бо відкрила в собі любов до проєктного менеджменту, бізнес-розвитку та піару.
 

Повну версію інтерв’ю можна прочитати на сайті Teletype.

Випускниця Університету Яна Руденко Випускниця Університету Яна Руденко з друзями Випускниця Університету Яна Руденко Випускниця Університету Яна Руденко