МІОК долучився до культурологічного заходу Піттсбурзького університету (США)

Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою
Фото із заходу

На запрошення студій українознавства Піттсбурзького університету (США) Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою Національного університету «Львівська політехніка» уже вдруге долучився до культурологічного заходу, присвяченого українській мові та культурі.

19 березня 2024 року відбулася освітньо-мистецька зустріч «Весняне цвітіння у живописі», яку зініціювала Оксана Лернатович, магістерка мистецтвознавства, викладачка української мови та культури університету.

МІОК підготував та презентував освітньо-навчальний відеоматеріал з української мови та культури про життя та творчість українських художниць жанру наївного мистецтва – Марії Примаченко, Катерини Білокур, Поліни Райко та українського графіка й живописця, який творив у США, Якова Гніздовського, а також про петриківський розпис. Розробила відеоматеріал Оля Руснак, магістерка філології, філологиня МІОКу; змонтував відео Андрій Яців, магістр історичних наук, заступник директора Інституту).

Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою долучився до культурологічного проєкту Піттсбурзького університету, розуміючи необхідність поширення правдивих знань про Україну, фактично відкриваючи її для американських студентів. «Нам важливо, аби світ пізнав Україну не лише через війну, а довідався про нас як країну, де дивовижним чином твориться симбіоз тисячолітньої та новітньої історії та культури», – зазначила Ірина Ключковська, директорка МІОКу.

Завдяки відеоролику студенти Піттсбурзького університету ознайомилися з нашими митцями, дізналися цікаві факти про їхнє життя та ще більше захопилися українським мистецтвом. Учасникам зустрічі міоківці запропонували також короткий відеоурок з української мови як іноземної про цілющі властивості квіткових чаїв.

Проведення таких заходів в Університеті Піттсбурга свідчить про інтерес до вивчення української мови та культури серед академічної спільноти цього навчального закладу та про сталу традицію студіювання україністики в американському університеті.