Цьогорічні умови для вступників Львівської політехніки

Людмила Іванишин, Центр комунікацій Львівської політехніки
Заставка до матеріалу

Цей рік для вступників має свої особливості. Про це ми поговорили з відповідальним секретарем Приймальної комісії Національного університету «Львівська політехніка» Михайлом Гончарем.

— Вступникові на бакалаврат потрібно скласти НМТ на основі свідоцтва про повну загальну середню освіту або НРК5. Також цього року абітурієнти мають змогу вступити за результатами ЗНО (2021 року). Обов’язковою під час подання документів є наявність мотиваційного листа, який має бути долучений до кожної заяви. Мотиваційний лист є важливим. Після перевірки на дотримання умов і критеріїв (з якими можна ознайомитися на сайті Львівської політехніки) його оцінюватимуть за рейтингом. Якщо кілька осіб з однаковими балами претендуватимуть на останнє місце, то мотиваційний лист стане вирішальним, — пояснив Михайло Федорович.

Терміни реєстрації електронних кабінетів і подання заяв:

  • 1 липня починається реєстрація електронних кабінетів, куди абітурієнти зможуть завантажувати свої документи;
  • з 19 по 31 липня вступники подаватимуть електронні заяви на бажану спеціальність.

Що ж до майбутніх магістрів, то їм потрібно складати ЄВІ/ЄФВВ. ЄВІ є обов’язковим іспитом для вступу на будь-яку спеціальність, його складають усі охочі навчатися та здобувати другий ступінь вищої професійної освіти. ЄВІ має дві складові: одна з них — іноземна мова, друга — тест загальної навчальної компетентності.

Додатково ЄФВВ обов’язково складати, лише якщо вступник подає заяву на такі спеціальності: 01, 05 ,06, 07, 08, 12, 24, 28, 29. ЄФВВ містить лише одну компоненту з фаху. Програма ЄФВВ поділяється на певні блоки відповідно до обраної спеціальності, тобто питання цього іспиту будуть на основі знань, які студент здобув протягом навчання на бакалавраті. На всі інші спеціальності вступники повинні складати лише ЄВІ та фаховий іспит уже при вступі відповідно до розкладу.

Вступні іспити будуть проводити з 17 липня по 16 серпня. Як зазначив Михайло Гончар, можливий також додатковий набір у вересні — це залежить від кількості вступників.

— Для тих, хто вступає після навчання в коледжі, умови не змінились. Можна вступити на основі диплома молодшого спеціаліста, молодшого бакалавра або фахового молодшого бакалавра на перший курс навчання за скороченою програмою (трирічною), — додав Михайло Гончар.

На бюджетну форму можуть претендувати лише вступники певних спеціальностей: IKHI (компʼютерні науки й інформаційні системи та технології), IMIT (прикладна механіка; галузеве машинобудування; транспортні технології; залізничний транспорт), ІЕСК (електроенергетика; електротехніка; електромеханіка; автоматизація, комп’ютерно-інтегровані технології та робототехніка), ІБІС (будівництво), ІГДГ (геодезія та землеустрій). Повний перелік можна побачити в Додатку 3 до Правил прийому. Для інших спеціальностей на навчання за скороченою програмою МОН бюджетних місць не виділяє.

Умови вступу на творчі спеціальності змінилися. Цього року неможливо вступити лише за творчим конкурсом або мотиваційним листом, як це було минулого року, тобто кожному абітурієнтові потрібно складати НМТ.