МОН ініціює державну підтримку наукових видань України, які індексуються міжнародними наукометричними базами даних

За матеріалами сайту Міністерства освіти і науки України
Заставка до матеріалу

Міністерство освіти і науки ініціює запровадження державної підтримки наукових фахових видань України, які індексуються міжнародними наукометричними базами даних.

Проєкт постанови розроблено спільно з провідними фахівцями науково-видавничої галузі з метою:

  • підвищення якості наукових фахових видань України, які індексуються міжнародними наукометричними базами даних;
  • підтримки і розвитку спроможностей редакційних колегій;
  • підтримки публікаційної активності українських вчених у провідних українських журналах;
  • збільшення кількості видань з відкритим доступом (Open Access), що сприятиме підвищенню представлення України у світовому науковому просторі.

Індексація українських фахових видань у міжнародних наукометричних базах даних, таких як Scopus та Web of Science, є одним із напрямів інтеграції української науки в європейський дослідницький простір, впровадження принципів відкритої науки та підвищення іміджу української науки у світі.

Проєкт акту передбачає затвердження чіткої та прозорої процедури відбору наукових фахових видань України, які претендуватимуть на отримання фінансової підтримки для подальшого розвитку.

Міністерство освіти і науки пропонує долучитись до громадського обговорення проєкту постанови «Про затвердження Порядку надання державної підтримки науковим фаховим виданням України, які індексуються міжнародними наукометричними базами даних», який розміщено на офіційному вебсайті МОН.

Зауваження та пропозиції приймають до 16 серпня 2024 року на електронну пошту oksana.dvyhun@mon.gov.ua.