«Ми повернулися в універ у березні, але з іншої причини»: студентка Політехніки розповіла, як приймали переселенців у виші

Команда освітнього тревел-проекту «УніверCheck»
Юлія Пасс, Олександр та Лера Педан

До війни Юлія Пасс, членкиня колегії та профбюро студентів Львівської політехніки, стала героїнею освітнього тревел-проекту «УніверCheck». Під час зйомок вона познайомила команду шоу та його ведучих Олександра та Леру Педан із можливостями працевлаштування студентів. Зараз же розповіла про волонтерську діяльність вишу.

З перших днів війни Львів став справжнім хабом для внутрішньо переміщених осіб – місто прийняло понад дві сотні тисяч українців. Для такої кількості осіб важко знайти квартири чи кімнати, тож прихистки почали організовувати і на базі навчальних закладів, і на базі підприємств та інших структур.

Корпуси Національного університету «Львівська політехніка» також перетворилися у шелтери. До їхнього облаштування активно долучалися самі студенти вишу.

– Пригадую, як казала: «Волонтерів більше не треба», стільки охочих було допомогти, – каже Юлія Пасс. – Ми і матраци з ковдрами та подушками носили, і їжу роздавали, і чергували по 12-ть годин. Я запам’ятала, як пішла вперше на ніч чергувати. Це була друга неділя війни. Ми тільки запустили наш центр, а вже була величезна потреба в ньому. Ми включили опалення на всю міць, але корпуси не встигали нормально прогрітися, оскільки півроку стояли порожніми. Люди сиділи в куртках і поверх накриті ще ковдрами. Тоді у холодному, великому корпусі я подумала, як це: бігти від війни, проте знайти спокій на холодній підлозі у безпеці.

Фізично важко не було, найтяжче було морально. Оскільки у кожного, хто зупинився у «політехнічному прихистку», була своя сумна історія.

Заразом в університеті створили Студентський волонтерський штаб від профкому та випускників «політехніки». Він бур розташований в одному з гуртожитків, де молодь плела сітки, збирала гуманітарку, шукала та купувала каски, проводила і продовжує організовувати заходи для збору коштів на потреби армії.

– Перед війною ми думали, що в березні нарешті підемо на очне навчання. Але ніхто і уявити не міг, з якої причини нам доведеться повернутися у рідні університетські стіни, – ділиться Юлія.

Попри волонтерську діяльність, виш продовжує працювати та навчати. Війна не зупинила діяльності ані Львівської політехніки, ані жодного іншого університету України. Навіть Приазовський виш евакуювався з Маріуполя і продовжує роботу.

З метою популяризувати навчання в Україні Олександр Педан разом із донькою Лерою та командою pedan|buro запустили освітній тревел-проект «УніверCheck». Перший випуск шоу був присвячений Львову та Національному університету «Львівська політехніка» зокрема. Команда познайомила глядачів із містом, вишем, його гуртожитком та їдальнею. Додала актуальну інформацію щодо цьогорічної вступної кампанії.

– Той факт, що через війну країна може втратити ціле покоління освічених, культурних, інтелігентних українців, переконав видавати «УніверCheck», – пояснює ведучий Олександр Педан. – Мета цього шоу – показати гідний рівень української освіти, познайомити з прекрасними ініціативними людьми, які навчаються у наших вишах, і спробувати переконати молодь вступати саме в Україні. Тому що ми віримо: після війни на країну чекає піднесення. І ті, хто вирішать залишитися, матимуть великі перспективи.

Перший випуск «УніверСheck» про Львівську політехніку

Кожен новий випуск проекту з новим містом і новим вишом буде публікуватися на YouTube-каналі Олександра Педана щовівторка.