На кафедрі ПМВ провели науково-методичний семінар «Академічна доброчесність: вплив застосування штучного інтелекту»

Кафедра політології та міжнародних відносин Львівської політехніки
Скріншот з онлайн-семінару

27 червня 2024 року кафедра політології та міжнародних відносин спільно з Науковим товариством студентів, аспірантів, докторантів і молодих вчених Інституту гуманітарних та соціальних наук Національного університету «Львівська політехніка» і кафедрою історії та права Черкаського державного технологічного університету провели науково-методичний семінар «Академічна доброчесність: вплив застосування штучного інтелекту». У заході взяли участь аспіранти, студенти, молоді вчені. Академічна доброчесність є особливо важливим питанням в умовах активного використання різних цифрових ресурсів аспірантами та молодими вченими.

Науковці кафедри політології та міжнародних відносин Львівської політехніки і кафедри історії та права Черкаського державного технологічного університету обмінялись досвідом щодо забезпечення академічної доброчесності в умовах активного використання різних цифрових ресурсів учасниками освітнього процесу. Адже з появою такого цифрового продукту як ChatGPТ в освітній сфері з’явилися нові можливості для маніпуляції академічною доброчесністю.

Спікер семінару Олександр Лисенко, к.політ.н., доцент, доцент кафедри історії та права Черкаського державного технологічного університету, докладно розповів про вплив застосування штучного інтелекту на якість наукових досліджень, провів огляд технологій штучного інтелекту в академічній сфері, розказав про основні сучасні інструменти штучного інтелекту, позитивний вплив, виклики та ризики, пов’язані з використанням штучного інтелекту в науковій сфері. Він наголосив на тому, що ШІ дає змогу швидко переглядати великі обсяги інформації, виявляти релевантні джерела й аналізувати їхній зміст, однак важливо, щоб були затверджені чіткі інструкції (етичний кодекс) для використання штучного інтелекту в наукових дослідженнях. Олександр Лисенко наголосив, що ШІ є лише інструментом для науковців, він не генерує нові ідеї, немає творчого підходу та критичного мислення, глибокого розуміння контексту.

Також цікавим був виступ Петра Сухорольського, к.ю.н., доцента, доцента кафедри політології та міжнародних відносин Інституту гуманітарних і соціальних наук Національного університету «Львівська політехніка». Він наголосив, що сьогодні існує міф про сильний штучний інтелект, та є великі ризики про використання слабкого ШІ в науці. Доповідач наголосив, що сьогодні створено масу шаблонного низькопробного контенту, відбувається множення помилок та недостовірностей, що створює великі загрози в науковій сфері. Зловживання використанням штучного інтелекту є порушенням етичних принципів наукових досліджень загалом та академічної доброчесності зокрема.

Аспіранти жваво дискутували, ставили запитання й розповідали про свої спроби використати штучний інтелект для досліджень.

Академічна доброчесність є гарантом підготовки конкурентоспроможного фахівця, тому питання якості освіти й академічної культури є важливими.

Щиро дякуємо спікерам за цікаві доповіді, рекомендації для аспірантів та молодих учених щодо використання штучного інтелекту в академічній сфері!

Скріншот з онлайн-семінару Скріншот з онлайн-семінару Скріншот з онлайн-семінару Скріншот з онлайн-семінару Скріншот з онлайн-семінару Скріншот з онлайн-семінару Скріншот з онлайн-семінару