Найпоширеніші помилки першокурсників і як їх уникнути

Людмила Іванишин, Центр комунікацій Львівської політехніки
вступники

Триває вступна кампанія, вступники в очікуванні нового етапу життя. Для багатьох першокурсників перехід від шкільного життя до університетського може бути стресовим. Щоб допомогти легше адаптуватися, ми розглянемо найпоширеніші помилки, яких припускаються першокурсники, і те, як їх уникнути.

  1. «Відпочину пізніше, спочатку навчання» 

Іноді студенти ігнорують відпочинок, занурюючись у підручники. Але якщо не відпочивати, то перевантаження, емоційне вигорання гарантоване. А уникнути цього дуже просто. Виділяйте собі кілька вечорів на тиждень на відвідування заходів від студентського самоврядування, прогуляйтеся з новими друзями, створіть розслабляючу атмосферу та перегляньте гарне кіно наодинці. 

  1. «Відкладу підготовку до іспитів на останній день»

Ця помилка протилежна до першої, але не менш поширена. Це дві сторони однієї крайності. Збалансуйте ваші активності так, щоб мати час на підготовку до іспитів. І коли настане час складати сесію, ви почуватиметеся набагато легше й вільніше, бо вашим завданням буде лише прийти та написати завдання, а не витратити тиждень перед тим на спроби вивчити дисципліну, на яку був відведено цілий семестр.

  1. «Мені ніхто не допоможе»

Пам’ятайте: старшокурсники теж колись були новачками, тож не бійтеся запитати їх і попросити про допомогу. Якщо ж вам незручно і ви почуваєтеся винними, то віддячте солодким або запропонуйте допомогу, коли їм буде потрібно. Не варто думати, що ви самотні. Є староста, куратор, наставник, до яких ви можете звертатися зі своїми проблемами. У кожному інституті Львівської політехніки працюють органи студентського самоврядування, які і створені на те, щоб вам допомогти.

  1. «Навіщо мені нові знайомства, мене влаштовують мої друзі»

Чимало першокурсників справді недооцінюють важливості контактів з викладачами, одногрупниками та професіоналами у своїй галузі. Такі знайомства можуть допомогти вам у майбутньому, наприклад, у пошуку практики, роботи, під час участі в нових проєктах.

  1. «Потім подбаю про свій стан»

Ми вже говорили про те, як запобігати вигоранню, але варто зазначити, що тут ідеться не лише про відпочинок. Старайтеся налагодити режим сну, щоб добре почуватись і не спати на парах. Бо якщо всю ніч вивчати тему, не виспатися, прийти на пару, а після неї ще робота та інші обов’язки, то ваш день не буде продуктивним, адже ви почуватиметеся погано, та й наступні будні будуть важкі. Продуктивність — це і про ваш фізичний та ментальний стан. Привчайте себе до корисних звичок, усе маленькими кроками: спочатку здоровий режим, за тиждень-два пробуйте додати фізичної активності, якщо вам її бракуватиме, прогуляйтеся в парку. Бережіть своє здоров’я вже з перших курсів — ви подякуєте собі за це, коли покажете набагато кращий результат у майбутньому.

Уникаючи цих помилок, ви зможете краще адаптуватися до університетського життя, зменшити стрес і досягти успіху в навчанні. Ваш шлях лише починається, і з правильним підходом ви зможете максимально використати цей важливий етап свого життя.