НФДУ розпочинає процес номінування жінок-учених України на включення їх до міжнародної бази даних AcademiaNet

Національний фонд досліджень України
Заставка до матеріалу

З метою підтримки українських науковиць, а також реалізації місії та завдань Національного фонду досліджень України, що передбачають, зокрема, міжнародний обмін інформацією та вченими, популяризацію наукової і науково-технічної діяльності, розбудову дослідницької інфраструктури в Україні та її інтеграцію до світової дослідницької інфраструктури тощо, Фонд вдруге розпочинає процес відбору та номінування жінок-учених України на включення їх до міжнародної бази даних AcademiaNet в 2024 році.

Нагадуємо, що у 2022 році Національний фонд досліджень України підписав Угоду про номінування на щорічній основі українських дослідниць до міжнародної бази даних AcademiaNet, управлінську функцію якої виконує Національний науковий фонд Швейцарії (Swiss National Science Foundation, SNSF). В рамках Угоди в 2023 році Наукова рада Фонду відібрала перші 32 кандидатки на номінування, профілі яких було вже опубліковано в базі даних AcademiaNet.

Номінантки мають відповідати критеріям відбору AcademiaNet, які включають:

  • видатні наукові здобутки (залежно від напряму: видавнича діяльність, премії та нагороди, самостійно залучене фінансування, патенти, запрошення конференції тощо);
  • незалежну керівну діяльність;
  • досягнення в науково-технічній діяльності;
  • додаткові критерії (баланс поєднання сім’ї та наукової кар’єри, міжнародний досвід, посади як запрошеного професора, викладацька діяльність, соціальна діяльність, участь у роботі дослідницьких та університетських комітетів/комісій тощо).

Тим, хто має бажання бути долученими і погоджується надати свої персональні дані для включення до бази AcademiaNet, потрібно заповнити форму.

Крайній термін подання заявок – 1 серпня 2024 року.

Докладніше – на сайті Національного фонду досліджень України.