Новий цифровий студентський квиток в дії: переваги, особливості, можливості

Анна ЗІГАНШИНА, Центр комунікацій Львівської політехніки
«Дія» в смартфоні

Міністерство цифрової трансформації України 7 квітня 2020 року запустило електронний квиток в онлайн додатку державних послуг «Дія».

Оцифрування документу здійснюється завдяки затвердженій Урядом постанові «Про реалізацію експериментального проєкту щодо застосування електронних студентських (учнівських) квитків». Впродовж березня близько 10 тисяч студентів тестували застосунок. На сьогоднішній день програму встановили близько 25тисячспудеїв. Тож тепер кожен охочий може скористатись перевагами е-квитка цілком безоплатно, необхідно лише завантажити в App Store або Play Market додаток та пройти коротку ідентифікацію за допомогою технології BankID. Також для реєстрації студентського необхідна згода на обробку персональних даних та їх передачу з ЄДЕБО до сервісу «Дія». Електронний квиток формується автоматично. Термін дії цифрового квитка тотожний терміну пластикового аналога. Як зазначено на офіційній сторінці «Дії» у соціальній мережі Instagram, додаток не згенерує книжку або унікальний студквиток університету. Для його отримання потрібно звернутись до деканату після карантину і замовити студентський квиток державного зразка.

Перевірка достовірності е-квитка здійснюється за допомогою технічних засобів ― унікального QR-коду, сайту ЄДЕБО. Розроблений цифровий додаток гарантує збереження особистих даних.

«Дія зберігає мінімум інформації про своїх користувачів. Цього достатньо, щоб ви могли зручно отримувати державні послуги. Усі дані ми передаємо й зберігаємо виключно у шифрованому вигляді, а для частини критичних даних використовуємо блокчейн технологію розподіленого зберігання даних. Нічого кращого у світі поки не придумали», ― зазначено на офіційній сторінці застосунку.

Новий цифровий студентський має однакову юридичну силу та функції, що і його пластиковий аналог. Він підтверджує статус студента та право на пільги, передбачені законодавством. А саме: отримання знижок на проїзд залізницею в плацкартних вагонах, реєстрацію на рейс у межах країни, знижки в музеях та в інших державних установах, знижку на проїзд у громадському транспорті, використання студентського як читального квитка в університетській бібліотеці.

Студенти Політехніки поділились з нами своїми першими враженнями від користування додатком.

Про цифровий студентський квиток дізналась нещодавно, відразу встановила застосунок та пройшла ідентифікацію. Та на разі ним не користуюсь через самоізоляцію, ― наголосила другокурсниця ІГДГ Марія Бойцин.

Студентка третього курсу ІГСН Тетяна Голяк каже, що найчастіше використовую пластиковий студентський, та про всяк випадок завантажила «Дію». Перевага в тому, що інтерфейс програми досить зручний та зрозумілий.

Тож якщо ви досі не користуєтесь цифровим студентським квитком ― варто спробувати. І вже через декілька хвилин після встановлення застосунку, ваш документ завжди буде під рукою.