Політехніки долучились до всеукраїнського заходу «Молодь – майбутнє митної служби на шляху до європейської інтеграції»

Кафедра зовнішньоекономічної та митної діяльності
Фото із заходу

25 квітня 2024 року Національний університет «Львівська політехніка» і кафедра зовнішньоекономічної та митної діяльності долучились до профорієнтаційної онлайн-зустрічі у форматі круглого столу «Молодь – майбутнє митної служби на шляху до європейської інтеграції». Захід спрямований на популяризацію діяльності митних органів як роботодавця серед профільних закладів вищої освіти та на залучення молодих фахівців до проходження служби в територіальних органах Держмитслужби.

З вітальним словом до учасників зустрічі звернулися заступник голови Держмитслужби України Владислав Суворов, в.о. ректора Національного університету «Львівська політехніка» Олег Матвійків, ректор Львівського торговельно-економічного університету Петро Куцик, ректор Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича Роман Петришин, в.о. ректора Національного транспортного університету Микола Дмитриченко та проректор з науково-педагогічної роботи ДВНЗ «Ужгородський національний університет» Олександр Рогач.

У межах тематичного блоку «Реалізація державної митної політики» студенти мали змогу ознайомитись із низкою напрямів діяльності Держмитслужби, де можна працевлаштовуватись випускникам профільних закладів вищої освіти. Так, про впровадження європейських правил транзиту товарів (системи NCTS) в Україні розповів учасникам круглого столу директор департаменту транзитних процедур Держмитслужби Сергій Демченко. Заступник директор департаменту – начальник відділу методології митного оформлення та застосування митних режимів департаменту організації виконання митних формальностей Держмитслужби Андрій Очерет розкрив особливості митного контролю та митного оформлення товарів в умовах воєнного стану. Про актуальні питання боротьби з контрабандою аудиторії розповів начальник управління боротьби з митними правопорушеннями департаменту боротьби з контрабандою та порушеннями митних правил Володимир Ковтун. Заступник директора департаменту спеціалізованої підготовки та кінологічного забезпечення Тетяна Краснолуцька окреслила проблематику спеціалізованої підготовки як елемента ефективної роботи митниці.

Під час наступного тематичного блоку заходу – «Управління персоналом в митних органах» – учасники круглого столу дізналися від директора департаменту із роботи з персоналом Держмитслужби Володимира Касьяна про стратегію управління персоналом Держмитслужби щодо оновлення кадрового потенціалу митних органів завдяки залученню молоді.

Далі під час тематичного блоку «Особливості роботи митних органів» про роль митниці в забезпеченні реалізації державної митної політики розповіли в.о. начальника Львівської митниці Андрій Кузнік, начальник Чернівецької митниці Юрій Герасимов, начальник Київської митниці Сергій Сілюк, начальник Закарпатської митниці Олександр Семирга та перший заступник начальника Координаційно-моніторингової митниці Микола Татарчук.

Про особливості підготовки фахівців за освітніми програмами митного спрямування у межах наступного тематичного блоку учасники заходу дізнались від представників закладів вищої освіти, з якими Держмитслужба має підписані меморандуми про співпрацю. Львівську політехніку представили у цьому блоці директор Навчально-наукового інституту економіки і менеджменту Олег Кузьмін і завідувачка кафедри зовнішньоекономічної та митної діяльності Ольга Мельник.

Завершальний блок круглого столу був присвячений участі громадськості у розвитку митної справи. Зокрема, про діяльність Громадської ради при Держмитслужбі розповів Петро Стеценко – член Громадської ради при Міністерстві фінансів України та при Держмитслужбі України.

За результатами заходу окреслено подальші перспективи співпраці профільних кафедр та закладів вищої освіти з підрозділами Держмитслужби. Слід зазначити, що вже зараз чимало студентів кафедри зовнішньоекономічної та митної діяльності проходять спеціалізовану підготовку у Держмитслужбі відповідно до Програми «Ключові компоненти здійснення митної справи», що дасть їм можливість надалі брати участь у конкурсах на заміщення вакантних посад у підрозділах митниці.

Дякуємо керівникам Держмислужби та особисто директору департаменту із роботи з персоналом Держмитслужби Володимиру Касьяну за можливість долучитись до цього профорієнтаційного заходу!

Фото із заходу Фото із заходу Фото із заходу Фото із заходу Фото із заходу Фото із заходу Фото із заходу Фото із заходу Фото із заходу Фото із заходу