Представниця МІОКу взяла участь у дискусії «Міграційні втрати креативного потенціалу України в часі війни»

Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою
Фото із заходу

16 квітня 2024 року Оксана П’ятковська, заступниця директора Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою Національного університету «Львівська політехніка», к.е.н., виступила з доповіддю під час панельної дискусії «Міграційні втрати креативного потенціалу України в часі війни». Подія відбулась у змішаному форматі в рамках проєкту «КультПравоФорм» за підтримки Британської ради в Україні.

У своєму виступі доповідачка зосередилася не на проблемі міграційних втрат людського потенціалу чи повернення мігрантів до України, а на ідеї формування кваліфікованої діаспори і залучення її як ресурсу до розвитку України та її відбудови після Перемоги.

Оксана П’ятковська нагадала учасникам результати і рекомендації Міжнародної конференції «Brain Drain – Brain Gain: світовий контекст та українські реалії», яку МІОК провів ще у 2014 році, але її напрацювання й сьогодні залишаються актуальними. Також доповідачка описала важливі нові ініціативи, що були започатковані для реалізації ідеї побудови діаспорної мережі знань (Diaspora Knowledge Network).

Зокрема, йшлося про проєкт Офісу підтримки вченого України та Ради молодих учених при Міністерстві освіти і науки України – Ukrainian Science Diaspora. Однак Оксана П’ятковська підкреслила, що це – лише частина великої ідеї, адже необхідно реалізувати комплексний підхід у різних галузях: створити мережу, яка буде також об’єднувати лікарів, інженерів, підприємців та інших українських кваліфікованих мігрантів, які відкриті до застосування своїх навичок, знань та ресурсів, щоб допомогти Україні.

У дискусії також взяли участь відомі науковці, дослідники й експерти з Німеччини та України.

Фото із заходу Фото із заходу Фото із заходу