Прем’єр-міністру України Денису Шмигалю присвоїли почесне звання Doctor Honoris Causa Львівської політехніки

Центр комунікацій Львівської політехніки
Фото із засідання Вченої ради

У Львівській політехніці 27 квітня відбулась урочиста церемонія вручення диплома Doctor Honoris Causa Денисові Шмигалю ― українському державному діячу, Прем’єр-міністру України, випускнику нашого Університету 1997 року.

Розпочався захід хвилиною мовчання на вшанування пам’яті полеглих захисників.

Традиція присвоєння звання «Doctor honoris causa» у Львівській політехніці сягає 1912 року, коли його вперше надали нобелівській лауреатці Марії Склодовській-Кюрі. За понад століття цього звання удостоєно понад 50 осіб: науковців, громадських діячів, політиків. Львівська політехніка пишається тим, що серед її почесних докторів є державні діячі, президенти і прем’єри різних держав, лауреати Нобелівських премій. Академічна спільнота Львівської політехніки званням «Doctor honoris causa» відзначає постатей, які мають особливі заслуги ― перед державою, перед суспільством, перед нашим Університетом.

― Сьогоднішня урочистість — особлива і по-родинному тепла, адже ми вручаємо диплом нашому випускникові — Прем’єр-міністру України Денису Шмигалю. Денис Анатолієвич належить до тих, у чиєму житті Львівська політехніка відіграла знакову роль, і, впевнений, що з нашим Університетом повʼязані найкращі спогади. Вірю, що нинішній день у майбутньому ще більше зріднить Вас із політехнічною спільнотою¸― наголосив у своєму вступному слові ректор Львівської політехніки професор Юрій Бобало.

Здобутки номінанта представив директор Навчально-наукового інституту економіки і менеджменту Національного університету «Львівська політехніка», професор Олег Кузьмін, підкресливши зокрема:

― Денис Анатолійович Шмигаль — український державний діяч, Прем’єр-міністр України. Рекордсмен за тривалістю перебування на посаді серед усіх голів уряду незалежної України (понад чотири роки). Його зусилля спрямовані на розвиток національної економіки, науки, освіти і культури.

А також окреслив життєвий, освітній шлях та професійну діяльність.

― Денис Анатолійович стажувався і навчався за кордоном: у Бельгії, Канаді, Грузії, Фінляндії, а також у Рейнсько-Вестфальському технічному університеті за програмою підготовки менеджерів Федерального міністерства економіки й енергетики Німеччини. У 2021 році Денис Шмигаль ввійшов до списку 100 найвпливовіших українців за версією тижневика «Фокус», посівши 7-му сходинку рейтингу, ― додав Олег Євгенович.

У процесі трудової діяльності Денис Шмигаль проявив себе і в бізнесі, і на державній службі. Працював на керівних посадах у ВК «Електронбанк», компаніях «Комформ-Інвест», «Росан-Інвест» тощо. У державному управлінні обіймав посади помічника Львівської ОДА, голови Івано-Франківської ОДА, міністра України та Прем’єр-міністра України.

― Денис Шмигаль пройшов успішний шлях ефективного державного службовця, який зарекомендував себе на всіх публічних посадах перебування у владі як достойний керівник, що спрямовує свої зусилля на майбутнє української національної економіки. Вміло будує економічну політику України, використовує сучасні інструменти державного бюджетування у важкі часи боротьби з ворогом, сприяє створенню інвестиційного клімату, застосовує ефективні механізми забезпечення політичної та фінансово-економічної підтримки держави з боку союзників в умовах збройного протистояння. Його фаховість, політична активність, відданість українському народу позитивно впливають на розвиток міжнародних економічних відносин із країнами-партнерами. Під керівництвом Дениса Шмигаля уряд сприяв залученню великих обсягів економічної допомоги від зовнішніх партнерів і союзників. На початку війни вдалося забезпечити потужну міжнародну підтримку України в питанні отримання фінансової допомоги, ― наголосив лаудатор.

Окрему увагу Олег Кузьмін зосередив на заслузі Дениса Шмигаля у формуванні проукраїнської коаліції у світі, в укріпленні шляху України до ЄС і НАТО, у відновленні деокупованих міст та селищ, у підтримці національного бізнесу, в забезпеченні продовольчої безпеки і фінансової стабільності економіки у важких умовах війни, у вчасній індексації та виплаті пенсій, соцвиплат, зарплат лікарів і освітян, запуску нових програм підтримки населення тощо. Варто відзначити і дієві рішення керівника уряду в напрямі підвищення перспективності інвестицій, зокрема іноземних, та започаткування власної справи на Батьківщині.

Після урочистого вручення диплома, який засвідчує це почесне звання, Doctor Honoris Causa Львівської політехніки Денис Шмигаль виступив із Інавгураційною промовою.

Doctor Honoris Causa Львівської політехніки Дениса Шмигаля привітав струнний квартет камерного оркестру «Поліфонія» Народного дому «Просвіта» Львівської політехніки.
 

Фото із засідання Вченої ради Фото із засідання Вченої ради Фото із засідання Вченої ради Фото із засідання Вченої ради Фото із засідання Вченої ради Фото із засідання Вченої ради Фото із засідання Вченої ради Фото із засідання Вченої ради Фото із засідання Вченої ради Фото із засідання Вченої ради Фото із засідання Вченої ради Фото із засідання Вченої ради