Студенти-політехніки взяли участь в обговоренні питань захисту прав людини з українськими та італійськими експертами

Людмила Іванишин, Центр комунікацій Львівської політехніки
Фото із зустрічі в ЛОВА

У Львівській обласній військовій адміністрації студенти-політехніки мали нагоду взяти участь в обговоренні питань громадянського захисту та прав людини. Серед співорганізаторів зустрічі — адміністрація Інституту права, психології та інноваційної освіти Львівської політехніки. Головними промовцями були українські й італійські експерти, які дотичні до захисту прав людини і присвячують свій час тому, як допомогти людям, чиїми правами знехтували.

Звертаючись до студентів, омбудсмен Італії Маріно Фарделлі (Marino Fardelli) наголосив:

— Ви студенти, молодь країни, яка відіграє величезну роль у сприянні громадянській свідомості, і саме це є однією із запорук української демократії. Сьогодні Україна стикається з кризою через війну, але завтра ви будете героями соціальної й культурної стійкості та захисту прав громадян — будете саме ви, молодь.

Важливо, щоб ви вже активно долучалися до життя демократичних інституцій, бо лише через залученість можна створити свідому державу. Вашим завданням сьогодні є посадити насіння майбутньої України, адже через вашу перемогу над загарбником ви станете прикладом для всієї Європи, допомагаючи європейцям відкрити себе як єдину родину. Бо сьогодні вони про це забувають, незважаючи на те, що меншість у Європі є досі прихильниками злого диктатора.

Моя присутність тут зумовлена також моєю чутливістю. Я є прикладом сина, який народився на території, що зазнала жахіть війни, — Кассіно (Cassino). Це місто було повністю зруйноване під час Другої світової війни, але після болю воно змогло піднятися та відродитися. Сьогодні я тут представляю трішки більше ніж інституцію.

Одним із гостем був також Карло Колонелла (Carlo Colonella), директор Італійського інституту культури в Києві.

— Італія підтримує Україну на всіх фронтах, зокрема й на шляху до реформ, щоб Україна ставала дедалі досконалішою державою. Хочу наголосити, що посольство Італії в Україні, а також Італійський інститут культури не покидали території України від початку повномасштабного вторгнення.

Італія також була жертвою в багатьох історичних моментах, але ми змогли подолати все та стати однією з країн — засновниць Європейського Союзу. Ми, італійці, захоплюємося вами, вашою силою та тим, як ви мужньо продовжуєте боротися із загарбником, — зазначив Карло Колонелла.

Також до слова був запрошений Віталій Ковальчук, завідувач кафедри теорії права та конституціоналізму Інституту права, психології та інноваційної освіти Львівської політехніки:

— Війна з російським окупантом є екзистенційною. Це війна за цінності, права, ідеї. Це також визнаний світом геноцид. Сьогодні ми перебуваємо в стані войовничої демократії, коли треба вміти захищати свої цінності, і роль молоді надзвичайно велика. До прикладу наш інститут — наша молодь активно долучилася до захисту Вітчизни, багато студентів воюють на передовій. Ми маємо студентів-волонтерів, молодь, яка працює через юридичну клініку, надаючи консультації тим людям, які цього потребують. Також є Центр психологічної допомоги, який активно працює. Наші студенти — приклад молоді, яка вже активно долучається до захисту наших цінностей.

Серед присутніх на зустрічі була і Дана Мехедова, голова ради ГС «Спілка жінок України», яка зауважила:

— Ми не можемо врятувати весь світ, але можемо допомогти та бути корисними локально. Коли я познайомилася з громадською спілкою «Спілка жінок України», а це найбільша жіноча організація, то краще усвідомила локальний вплив. Ця спілка має історичний пласт понад 100 років, яка створила Національну жіночу раду. Сьогодні це понад 15 тисяч жінок у кожному регіоні, який має своє цільове призначення, працюючи таким чином, що це дає великий позитивний результат.

Юрій Ліфансе (Yuri Lifanse), голова Спільноти святого Егідія в Україні, поділився своїми думками про українську молодь:

— Уже сьогодні ви зробили важливий вибір, коли обрали повернутись або залишитися в Україні, щоб жити, будувати та рости саме тут. І це той вибір, який ви зробили і за який я вдячний. Сьогодні від вас залежить те, що відбувається в цьому суспільстві. Те, що ви робите, це прекрасно, сильно і це справжнє життя, якому я можу тільки позаздрити.

Минулий тиждень мої друзі провели в Охматдиті, допомагаючи всім, кому це було потрібно. Це молоді люди, від 15 років. І я не знаю, як вони витримують серед цих жахів, болю. Ваше покоління дуже сильне, воно вже пережило стільки, скільки я за своє життя ніколи не переживав. Тому ви не майбутнє, а вже сьогодні.

Зі своєю промовою виступила й Габріела Пехньо, студентка Львівської політехніки:

— Важливо, щоб сьогоднішня зустріч дала можливість зрозуміти, які дії допоможуть нам розвивати нашу державу. Це передусім посилення громадянської оборони, до прикладу, обговорення методів і стратегії посилення громадянського захисту серед молоді. Також важливе надання практичних інструментів та знання для вирішення надзвичайних ситуацій і захисту громади та громадян.

Ми маємо підвищувати обізнаність щодо прав людини, навчити громадян основних прав людини та їх важливості в суспільстві. Також ми повинні сприяти захисту прав людини через освітню та практичну діяльність, створювати мережі молодих активістів. Важливо продовжувати вдосконалювати механізми й інструменти міжнародного права та молодіжної політики в місцевих осередках, що будуть спрямовані на забезпечення ефективного захисту прав людини під час війни, обізнаності у всіх основних аспектах, тим самим сприяючи стабільності, справедливості та гуманітарній безпеці у світі.

Наостанок Андрій Панасюк, радник начальника ЛОВА з питань молодіжної політики, розповів про те, як став юристом у сфері державного управління:

— У свої 18 років я визначився, що буду юристом, у 20 років задумався, а юристом у якій сфері я хочу бути: чи кримінальним, чи займатися адміністративними справами. Для себе в той момент я обрав державне управління і з того часу почав свій рух у напрямку будування цієї держави. Минулого року я розпочав свою роботу в координаційному штабі з питань поводження з військовополоненими, адже війна торкнулася всіх професій, і кожен з нас працює заради перемоги. Від координаційного штабу хочу подякувати Італії, яка підтримала нас на Саміті миру. Працюймо далі спільно заради нашої перемоги, бо буде сильна Україна — буде сильна Європа, сильна Європа — сильна Італія.

Фото із зустрічі в ЛОВА Фото із зустрічі в ЛОВА Фото із зустрічі в ЛОВА Фото із зустрічі в ЛОВА Фото із зустрічі в ЛОВА