Суспільне. «У людей пелена з очей злетіла». Як у Львові навчатимуть переселенців української мови

Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою
Ілюстрація до матеріалу

На Суспільному з’явився матеріал, присвячений розмовному клубу «Говорімо українською!», який ось-ось розпочне допомагати нашим співгромадянам долати мовний бар’єр та з комфортом переходити на українську.

Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою Національного університету «Львівська політехніка» запускає розмовний клуб «Говорімо українською!» у співпраці з Департаментом освіти та науки Львівської ОДА. На заняття запрошують переселенців, які бажають перейти на українську мову й потребують практики спілкування. Детальніше про проєкт Суспільному розповіла директорка Інституту Ірина Ключковська.

«Ми подумали, де ми можемо бути максимально ефективними для України. Цей напрям нам підказало саме життя, – пояснила, звідки народилася ідея, Ірина Ключковська. – Львів прийняв понад 200 тисяч внутрішньо переміщених осіб. Коли ми йдемо додому з роботи, чуємо, що мовлення тут дуже змінилося. Багато російської мови. Але люди переходять на українську, відповідаючи на запитання. Навіть вибачаються, що не можуть говорити нею».

Охочим узяти участь у клубі безкоштовно допомагатимуть долати цей мовний бар’єр і вчитися вільно володіти українською. Уроки розраховані на дорослих віком від 17 років. За два дні Інститут отримав майже 350 заявок від людей різних професій і з різних регіонів, зокрема з Харкова, Маріуполя, центральної України, та навіть тих, хто евакуювалися до інших країн.
 

Повний текст матеріалу – на сайті «Суспільне Новини».