Центр українського єднання: зустріч-діалог з очільниками Європейського конґресу українців

Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою
Фото із зустрічі у Львівській політехніці

16 травня 2024 року Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою зібрав в Актовій залі Львівської політехніки академічну спільноту Університету, а також своїх шанувальників та послідовників на зустріч-діалог з очільниками ЕКУ «Європейський Конґрес Українців: адвокація України» з нагоди знакової події для світового українства – 75-літнього ювілею організації.

Почесними гостями Львівської політехніки стали керівники Європейського Конґресу Українців Богдан Райчинець – президент ЕКУ, голова організації «Українська ініціатива в Чеській Республіці» (Чехія), Зенон Коваль – член екзекутиви ЕКУ, член Ради Директорів Світового Конґресу Українців, політичний радник Товариства Українців у Бельгії (Бельгія), та Віктор Бандурчин – секретар ЕКУ, заступник Голови Союзу русинів-українців Словацької Республіки (Словаччина).

На початку заходу присутні вшанували пам’ять полеглих за волю і незалежність України хвилиною мовчання.

З вітальним словом до учасників зустрічі звернувся ректор Національного університету «Львівська політехніка» Юрій Бобало, який наголосив на важливості численних проєктів у гуманітарній та культурній царині, пов’язаних зі світовим українством, що впродовж років реалізовувалися в Університеті з ініціативи та за активної участі МІОКу. Він підкреслив, що лише консолідованими зусиллями світового українства ми зможемо дати відсіч ворогові, відкрити нові горизонти у світі для української держави, розширити її дипломатичну присутність і створити передумови, за яких вона стане справжнім центром соборності для українців усього світу.

Ірина Ключковська, директорка МІОКу, подякувала високоповажним гостям за візит і наголосила на важливості реалізації проголошених Президентом України завдань щодо створення умов для повернення вимушених біженців на Батьківщину, а також стосовно допомоги нашим землякам, які живуть за кордоном, у їхніх намаганнях зберегти свою ідентичність і залишатися якщо не активним учасником боротьби за національну ідею, то бодай симпатиками України. І саме задля високої мети – творення єдиного українського світу – МІОК упродовж 30 років своєї невтомної діяльності був не реципієнтом, а донором ідей для органів державної влади. Тож очільниця Інституту закликала студентів уже відтепер готувати себе до розбудови держави та формування її політики.

Для цілісного розуміння ролі та значення Європейського Конґресу Українців заступниця директора МІОКу Оксана П’ятковська презентувала присутнім історію діяльності ЕКУ впродовж 75 років, розповіла про найславетніших його діячів та про виклики, яким довелося протистояти в процесі згуртування українських громад Західної Європи і проведення серед громадян країн, у яких проживали українці, наполегливої просвітницько-агітаційної діяльності щодо прагнення здобуття незалежності України.

Богдан Райчинець основними своїми завданнями визначив підтримку української мови й культури та гарантування якісної української освіти, щоб якнайменша кількість українців зазнавала асиміляції. Не менш важливою є активна підтримка України у війні та допомога у подоланні викликів, які постали перед нашою державою внаслідок повномасштабної агресії рф. Так, завдяки потужній інформаційній кампанії, в Чехії зібрали мільйони доларів на підтримку ЗСУ, і такий громадський активізм дуже згуртовує українців, сприяє лобіюванню інтересів України у Європі, долаючи потужний опір російської агентури.

Як фахівець із зовнішньої політики, Зенон Коваль висловив бачення, що нинішньому студентству слід робити акцент на вивченні іноземних мов, які є інструментом для контактів із партнерами та формулювання українського бачення майбутнього своєї Батьківщини за кордоном, поширення саме українських наративів у країнах перебування. На прикладі життєвої історії свого батька Омеляна Коваля він проілюстрував, наскільки важким завжди було завдання згуртовувати людей, але водночас якими вагомими були результати, адже закордонне українство стало впливовим і визнаним учасником світових соціокультурних процесів, політичним суб’єктом, який впевнено стоїть на захисті суверенітету нашої країни, протистоїть викликам інформаційної війни та забезпечує максимальну підтримку України на світовій арені в час великого випробування.

Віктор Бандурчин розповів про особливості діяльності Союзу русинів-українців Словаччини та його функціонування в нинішніх умовах. Так, у час, коли Україна зазнає неспровокованої повномасштабної агресії з боку північного сусіда, Союз русинів-українців Словаччини підтримує вимушених переселенців, допомагає з їхньою адаптацією, сприяє в питаннях організації курсів з вивчення словацької мови, задовольняє культурно-освітні потреби мігрантів.

Голова експертної ради при департаменті освіти і науки Львівської обласної державної адміністрації Степан Давимука відзначив, що були часи, коли голос України звучав саме голосом діаспори, тож Україна має завжди бути вдячна за це.

На завершення зустрічі високим гостям було вручено подяки від голови ЛОВА та Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою Національного університету «Львівська політехніка». Ірина Ключковська висловила щиру вдячність очільникам ЕКУ за дієве партнерство, адвокування інтересів нашої держави на європейських теренах, підтримку українських мігрантів та привернення уваги міжнародної спільноти до трагедії, яка сьогодні відбувається в самому центрі Європи, адже синергія великих спільних справ неминуче наближає Перемогу України.


Фото Наталії Павлишин, Центр комунікацій Львівської політехніки

Фото із зустрічі у Львівській політехніці Фото із зустрічі у Львівській політехніці Фото із зустрічі у Львівській політехніці Фото із зустрічі у Львівській політехніці Фото із зустрічі у Львівській політехніці Фото із зустрічі у Львівській політехніці Фото із зустрічі у Львівській політехніці Фото із зустрічі у Львівській політехніці Фото із зустрічі у Львівській політехніці Фото із зустрічі у Львівській політехніці Фото із зустрічі у Львівській політехніці Фото із зустрічі у Львівській політехніці Фото із зустрічі у Львівській політехніці Фото із зустрічі у Львівській політехніці Фото із зустрічі у Львівській політехніці Фото із зустрічі у Львівській політехніці Фото із зустрічі у Львівській політехніці Фото із зустрічі у Львівській політехніці Фото із зустрічі у Львівській політехніці Фото із зустрічі у Львівській політехніці Фото із зустрічі у Львівській політехніці Фото із зустрічі у Львівській політехніці Фото із зустрічі у Львівській політехніці Фото із зустрічі у Львівській політехніці Фото із зустрічі у Львівській політехніці Фото із зустрічі у Львівській політехніці Фото із зустрічі у Львівській політехніці Фото із зустрічі у Львівській політехніці Фото із зустрічі у Львівській політехніці Фото із зустрічі у Львівській політехніці Фото із зустрічі у Львівській політехніці Фото із зустрічі у Львівській політехніці Фото із зустрічі у Львівській політехніці Фото із зустрічі у Львівській політехніці Фото із зустрічі у Львівській політехніці Фото із зустрічі у Львівській політехніці Фото із зустрічі у Львівській політехніці Фото із зустрічі у Львівській політехніці