У Львівській політехніці обговорили нові умови вступу іноземних громадян

Ірина Мартин, Центр комунікацій Львівської політехніки
Фото із зустрічі

У зустрічі з фірмами-контрактерами, що відбулася у форматі онлайн, взяли участь представники університету – перший проректор Олег Матвійків, проректорка з науково-педагогічної роботи та міжнародних зв’язків Наталія Чухрай, керівниця Центру міжнародної освіти Наталія Гоц.

Представники Львівської політехніки презентували учасникам зустрічі освітні, а також освітньо-наукові пропозиції і програми навчання та літні школи для іноземних громадян.

Учасники ознайомилися з діяльністю Українського державного центру міжнародної освіти, а також із новими правилами набору іноземних студентів, які матимуть бажання з 2022 року навчатися в Україні. Про це розповіла керівниця Центру Олена Шаповалова.

Цьогоріч іноземці вперше за всю історію навчання в Україні зможуть навчатися в наших університетах не лише очно, а й дистанційно. Тому зацікавлений абітурієнт, перебуваючи на території своєї держави, зможе скласти вступні випробування, щоб навчатися в українському університеті. Відповідно, дещо змінилася процедура вступу. Український університет повинен внести зміни до власних цьогорічних правил прийому на навчання для здобуття ступенів молодшого бакалавра, бакалавра, магістра, укладених відповідно до порядку прийому, затвердженого МОН. У своїх правилах прийому заклад вищої освіти повинен прописати можливість дистанційного вступу, а також обов’язково вказати його періоди, тобто означити дедлайни етапів вступу іноземців.

Щоб дистанційно набрати іноземців на навчання, університет обов’язково повинен мати партнерську організацію за кордоном, з якою укладе угоду про надання послуг. Це може бути заклад освіти, центр тестування тощо, але він має бути резидентом країни походження вступників.

Іноземець, який вирішить навчатися в українському університеті, повинен отримати там запрошення і після того звернутися до Українського державного центру міжнародної освіти й оплатити інформаційні послуги та дистанційно скласти вступні випробування.

Наступний етап – звернутися до Посольства України у своїй державі, щоб отримати візу. Якщо студент не скористається візою протягом 90 днів, то в подальшому принаймні перевірить можливість в’їхати в Україну. І коли така особа захоче продовжити навчання на території України очно, то зможе перетнути кордон.

Фото із зустрічі Фото із зустрічі Фото із зустрічі Фото із зустрічі Фото із зустрічі Фото із зустрічі Фото із зустрічі Фото із зустрічі Фото із зустрічі Фото із зустрічі