У Львівській політехніці відбудеться стартова зустріч Української мережі відтворюваності

Рада молодих учених при Міністерстві освіти і науки України
Initial Meeting to Establish the Ukrainian Reproducibility Network

21–23 листопада 2024 року під час Українського форуму відкритої науки у Національному університеті «Львівська політехніка» в гібридному форматі (наживо та дистанційно) відбудеться стартова зустріч Української мережі відтворюваності.

Національні мережі відтворюваності – це загальнонаціональні консорціуми, які мають на меті покращити наукові практики через просування, підтримку та вивчення факторів, що сприяють високій якості досліджень, включаючи, але не обмежуючись відтворюваністю, повторюваністю та відкритою наукою. Діяльність таких мереж полягає зокрема в організації навчань та поширенні найкращих практик, підтримці досліджень відтворюваності в науці, а також адвокації відкритої та відтворюваної науки.

Мережа відтворюваності зазвичай слугує центром, що об’єднує вчених для обміну ідеями та передовим досвідом, сприяючи співпраці між дослідниками з різних наукових дисциплін. Такі мережі надають інфраструктуру, допомагають дослідникам та ініціативам у підтримці й посиленні зусиль один одного, а також сприяють створенню спільнот і колективному розв’язанню проблем.

Для України створення Мережі відтворюваності також є важливим євроінтеграційним кроком і можливістю приєднатися до динамічної глобальної спільноти подібних мереж.

В рамках Української мережі відтворюваності (UARN) заплановано створити мережу локальних осередків у різних куточках України. Тож науковців, викладачів та аспірантів закладів вищої освіти, науково-дослідних установ чи інших інституцій, які поділяють зацікавленість у відкритих та відтворюваних дослідженнях, запрошують відгукнутися на поточний відкритий конкурс на приєднання до UARN та започаткувати локальний осередок у своєму місті або академічній спільноті.

Докладніше – на сторінці Ради молодих учених при Міністерстві освіти і науки України у соцмережі Фейсбук.

Подати заявку на участь в UARN можна на офіційній сторінці заходу.