У рамках проєкту EUSTS студенти-міжнародники відвідали UNBROKEN – центр незламності українців

Кафедра політології та міжнародних відносин Львівської політехніки
Фото з відвідин центру

13 вересня 2024 року команда проєкту «Європейські студії для технічних спеціальностей у Національному університеті «Львівська політехніка» (EUSTS) провела публічну екскурсію «Що зроблено або співфінансовано за рахунок коштів ЄС?» для 46 студентів першого курсу спеціальності «Міжнародні відносини». Студенти відвідали Національний реабілітаційний центр «Незламні» (UNBROKEN) – екосистему підтримки і турботи про людей, життя яких кардинально змінила війна.

UNBROKEN – це комплекс будівель на базі Першого медичного об’єднання Львова: кілька корпусів реабілітаційного центру, госпіталь, будинки для постшпитального супроводу, центр протезування та ортезування, дослідницький і навчальний центри, а також низка об’єктів соціальної сфери, як-от резиденції для пацієнтів та їхніх сімей, дитячий садок, школа, парк.

Завдання Центру з відділеннями реконструктивної хірургії, ортопедії, психологічної, психосоціальної й фізичної реабілітації, а також опікової травми, – щороку надавати допомогу 50 тисячам пацієнтів та проводити понад 10 тисяч операцій.

Співробітники UNBROKEN Богдан та Яна розповіли учасникам екскурсії, що проєкт реалізується за підтримки Офісу Президента України, Міністерства охорони здоров’я України, Міністерства у справах ветеранів України, Львівської обласної військової адміністрації та Львівської міської ради. А також, що ідея проєкту захопила велику кількість донорів з різних країн, які об’єднались у прагненні допомоги українцям у такий нелегкий час, виділивши значну кількість благодійної, гуманітарної, фінансової допомоги на будівництво й облаштування Центру.

Міста-побратими Львова підтримали проєкт UNBROKEN. Зокрема, Вільнюс виділив 700 тисяч євро, Фрайбург – 500 тисяч євро, Вроцлав – 1 мільйон злотих, Варшава – 420 тисяч євро, німецький уряд передбачив внесок у 10 мільйонів євро тощо. Кожному з партнерів, які долучилися до реновації, присвячено поверх у корпусі Центру UNBROKEN.

Водночас будівництво Центру відбувається відповідно до сучасних потреб енергоефективності й ощадливості. Для прикладу, це перший об’єкт в Україні, де використовували нові архітектурні технології – тканинні фасади FACID.

Міська влада Львова ініціювала створення UNBROKEN Cities Network – об’єднання міст з усього світу для підтримки та розвитку реабілітації в Україні. До ініціативи долучилося місто Вюрцбург разом з місцевим благодійним фондом, профінансувавши закупівлю обладнання для дитячої реабілітації на суму 500 тисяч євро.

Також студентам показали процес будівництва нового соціального житла для внутрішньо переміщених людей з інвалідністю. Цей проєкт «Житло для ВПО і відновлення звільнених міст України» було розпочато 29 листопада 2023 року. Його реалізовує Львівська міська рада за фінансування European Union in Ukraine, управляє проєктом Nefco in Ukraine, а втілює в життя команда міста Львова. На будівництво житла Європейська комісія виділила 20 мільйонів євро грантових коштів.

Учасники екскурсії мали можливість побачити всю інфраструктуру центру, дороговартісне медичне обладнання, спеціальні кімнати, побувати у Центрі ментального відновлення Незламних. Для прикладу, відвідали «Ерготерапевтичну квартиру» з кухнею, де пацієнти здобувають навички дбати про себе в максимально домашніх умовах. Ерготерапевти навчають Незламних знову тримати в руках зубну щітку чи олівець, вживати їжу, одягатися, прасувати, здійснювати покупки тощо.

Також студенти отримали унікальну нагоду побувати у Центрі протезування та ортезування й на власні очі побачили, як відбувається процес протезування від замірів до отримання готового протезу. Особливу увагу під час будівництва Центру було приділено інноваціям, сталому розвитку й енергоефективності. Будівля зведена з використанням інноваційних CLT-панелей. Для опалення Центру використовують теплові насоси LG та променисті стельові панелі EFFI. На даху облаштовано «зелену» покрівлю ZinCo, яка акумулює дощову воду й поступово відводить її у міську систему зливової каналізації. Внутрішній дворик оснащений системою сніготанення. Ініціативу було реалізовано в рамках Спеціальної програми підтримки України EU4ResilientRegions і здійснено на замовлення Федерального міністерства економічного співробітництва та розвитку Німеччини за співфінансування Європейського Союзу. Проєкт також став можливим завдяки підтримці GIZ Ukraine.

Разом зі студентами до екскурсії долучилися кураторка групи МВ-12 Юлія Лемко, доцентка кафедри політології та міжнародних відносин, і кураторка групи МВ-14 Ірина Сухорольска, доцентка кафедри ПМВ, учасниця проєкту EUSTS, а також члени команди проєкту: Ярина Турчин, директорка Інституту гуманітарних та соціальних наук, Лідія Каша, доцентка кафедри електромехатроніки та комп’ютеризованих електромеханічних систем Інституту енергетики та систем керування, Олександр Марковець, завідувач кафедри соціальних комунікацій та інформаційної діяльності, Наталія Вовк, доцентка кафедри СКІД, Ольга Івасечко, Олег Цебенко, Олена Лукачук, доценти кафедри політології та міжнародних відносин.

Команда проєкту EUSTS висловлює вдячність керівництву й усім співробітникам Національного реабілітаційного центру «Незламні» (UNBROKEN) за цікаву і дуже потрібну екскурсію та проведений Урок Незламності для студентів Львівської політехніки.

Захід було проведено у рамках виконання проєкту «Європейські студії для технічних спеціальностей у Національному університеті «Львівська політехніка» (EUSTS) за підтримки програми ЄС Еразмус+ напряму Жан Моне.

З докладнішою інформацією про EUSTS можна ознайомитися на сайті проєкту в межах Порталу Львівської політехніки.

Фото з відвідин центру Фото з відвідин центру Фото з відвідин центру Фото з відвідин центру Фото з відвідин центру Фото з відвідин центру Фото з відвідин центру Фото з відвідин центру Фото з відвідин центру Фото з відвідин центру Фото з відвідин центру Фото з відвідин центру Фото з відвідин центру Фото з відвідин центру Фото з відвідин центру Фото з відвідин центру Фото з відвідин центру Фото з відвідин центру Фото з відвідин центру